alert-erroralert-infoalert-successalert-warningbroken-imagecheckmarkcontact-emailcontact-phonecustomizationforbiddenlockedpersonalisation-flagpersonalizationrating-activerating-inactivesize-guidetooltipusp-checkmarkIcons/Communication/USP/Cash-deliveryIcons/Communication/USP/Delivery-eveningIcons/Communication/USP/Delivery-same-dayIcons/Communication/USP/Delivery-storeusp-deliveryIcons/Communication/USP/Exchangeusp-free-returnsIcons/Communication/USP/Gift-cardIcons/Communication/USP/KlarnaIcons/Communication/USP/Salespritearrow-backarrow-downarrow-left-longarrow-leftarrow-right-longarrow-rightarrow-upbag-activebag-inactivecalendar-activecalendar-inactivechatcheckbox-checkmarkcheckmark-fullclipboardclosecross-smalldownloaddropdowneditexpandfilterhamburgerhide-activehide-inactivelocate-targetlockminusnotification-activenotification-inactivepause-shadowpausepin-smallpinplay-shadowplayplusprofilereloadsearchsharewishlist-activewishlist-inactivezoom-outzoomfacebookgoogleinstagram-filledinstagrammessenger-blackmessenger-colorpinterestruntastictiktok-defaulttiktoktwittervkwhatsappyahooyoutube
Skip to main content
adidas

Privacy Policy


Valid as of 1 August 2022


1. What does this Privacy Policy tell you?

This Privacy Policy tells you how adidas (Malaysia) Sdn. Bhd. collects and processes the information from which you can be identified directly or indirectly (“Personal Data”) while you browse www.adidas.com.my as well as when you interact with our different sites, platforms, portals and applications (such as the adidas mobile application, or the adidas Running or adidas Training mobile applications) using your Personal Data, including those operated by other adidas Data Users (as defined below) (“adidas Platforms”).

Additionally, you should also read any privacy policies displayed when you provide Personal Data to us as they provide details of the specific scenario which may not be covered by this Policy.

If you access any of our adidas Platforms by using a Virtual Private Network (also known as “VPN”) to interact with us – including making purchases - in a country that is not your current or residential country, please read the privacy notice displayed at that specific platform or portal to understand how the responsible entities, our affiliated brands and adidas subsidiaries at that country use and protect your Personal Data as local national requirements may be different.

We will routinely review the content of this Policy and make minor adjustments and corrections as necessary. When we make any significant changes that would have an impact on your rights and your Personal Data, we will announce these changes in advance, and make sure you are informed of these changes, which may require us to send you an email announcement.



2. Which adidas entities collect and manage your Personal Data?

adidas (Malaysia) Sdn. Bhd. [199401034635 (320318-A)] (“adidas Malaysia”) collects your Personal Data when you interact with adidas in Malaysia and is responsible for protecting your Personal Data and complying with the Personal Data Protection Act 2010 (“PDPA”).

When you interact with adidas through www.adidas.com.my or our different adidas Platforms, , your Personal Data may be collected and processed by other adidas companies, including but not limited to, adidas AG, adidas International Trading AG, adidas International Marketing B.V. and runtastic GmbH. runtastic GmbH is a brand of adidas AG, and the responsible entity for the adidas Training and the adidas Running mobile applications.

adidas AG, adidas International Trading AG, adidas International Marketing B.V., Runtastic GmbH, adidas Malaysia and subsidiaries and affiliates of any of them, shall collectively be referred to as “adidas Data Users”.



3. How can you contact the Data Protection Officer for adidas Malaysia?

The Local Data Protection Officer for adidas Malaysia can be contacted at:

my.pdpo@adidas.com

adidas (Malaysia) Sdn. Bhd. 199401034635 (320318-A)

19-1, Nucleus Tower

No. 10, Jalan P JU 7 /6

Mutiara Damansara

47800 Petaling Jaya

Malaysia



4. What Personal Data does adidas collect and use (“Categories of Personal Data”)?


These are the Categories of Personal Data we collect directly or indirectly from you:


Identity information (“Identity Information”) – includes: any information that identifies you as an individual, living person, name [first, last, initials], date of birth, e-mail address, phone number, unique consumer identifier number (including your adiClub membership number or identification (“ID”), or ID from any adidas Platform), nickname, password, social media identifiers and handles, information passed along to us via your Facebook or Runtastic account, your device fingerprint (including your browser fingerprint), gift card codes that are assigned to you and the IP address of your browser. We use it to verify your identity.

Contact information (“Contact Information”)- includes: any information we can use to contact you, your phone number, shipping and billing address, e-mail address, messenger ID, social media handle, any other communication channel you have used to contact us for more information. We use it to contact you for different reasons depending on the purposes stated below.

Location information (“Location Information”)- includes: any information we can use to determine your location, real-time or otherwise, your residential location, current log-in location [IP address], real-time device location information via devices sensors and signals, GPS location (if you wish to share with us, for example through your mobile device settings), or information that helps us determine where you are, or when you “check-in” to an event or website on a social media page indicating location and if it is shared with us. We use it to help you find what you are looking for at your current location.

Size information (“Size Information”)- includes: shoe size, clothes size, height, weight, chest, waist, hip, inseam, body shape, heel-toe measurement. We use it to make sure your gear fits.

Payment, purchase and transaction information (“Payment Information”)- includes: any information we use to complete or in relation to your purchase record and invoice, your payment information (credit card details or payment platform details), payment risk profile (provided to us by our payment risk solution), shopping cart (your ordered items), delivery details, shipping and billing address, customer order number, purchase history with adidas, receipt number, transaction ID, invoice ID, retail store transaction ID, purchase value, order confirmation number, order tracking number, and any other information related to your purchase. We use it to complete your order on adidas Platforms, in adidas stores, or other selling platforms.

Behavioural and profile information (“Behavioural and Profile Information”)- includes: any information which indicates your preference, whether explicitly – if provided by you- or inferred, activity preference (sports), event participation information, exercise plans, in-store digital interactions, site/brand preference, language preference, product and product attributes preferences, store location preferences, your shopping history (all items in shopping carts), wishlist items, your browsing behaviour, your browsing preferences, any shopping “preference” details you provided to us in your profile and adidas Platform setting, any information you provide to us when you interact with our communities such as adidas Runners, participate in events or campaigns as a trainer, team members, a participant or promoter of our events, in-store interactions, your workout history, product reviews, social media interactions with us, and any other intelligence we have about you to help us learn you as a consumer better, including “Community Information” (as defined below). We use it to know you better as a consumer, so we can send you marketing messages containing only products and services that we think you might be interested in.

Community information (“Community Information”) – includes: information provided by you when you participate various adidas events and communities either as a trainer, team member, a participant or as a promotor of our events, including for example: pictures, videos, your nickname, your team, your interests and preferences, your feedback, leader boards, event participation, joined groups, and registration details. We use this information to organise the events and communities, and to know more about you as a consumer.

Social media interaction and activity information (“Social Media Information”) – includes: any information about you that we obtain through different social media channels such as Facebook, Instagram, Google, etc. when we use these channels for advertising, analytics purposes or to enrich your profile with adidas, including: any social media information that is publicly available such as your social media handles, social media interactions and public postings, your “Likes” and other reactions, your social media connections, your photos that are public, or those you send to us by mentioning us or following our social media posts by using “handles” or “hashtags”, comments or messages you shared with us publicly or privately on social media platforms. Also, we may be able to obtain this information indirectly from social media companies (e.g. Facebook, Snapchat, Google, Instagram, etc.) when we advertise on these platforms, which may include your participation and membership on particular topics and/or groups, your profile settings and preference, your behaviour on different platforms owned by the same company.

Mobile device information (“Mobile Device Information”)– includes: information about your device or browser that give us an idea about your browsing behaviour or device usage, device extended unique identifier (“EUI”), device ID, device fingerprint, IP/Wifi information, operating system, data stored on device when access is granted, log information when access to device (such as camera) is granted. Your device information is collected by adidas Platforms, specifically adidas mobile applications, and your browser information is collected by our cookies, tags, and pixels. This is often required for network security purposes. This includes, but not limited to: IP address, date and time of the visit, how long you remained on our website, the referral URL (if you came to our site via a different site or an advertisement), the pages visited on our site, your browser type, device type, versions, operating system.

Fitness activity information (“Fitness Activity Information”) - includes: any information connected to your fitness activity which you track using adidas Platforms (including adidas Running and Training mobile applications), activity type, distance, exercise duration, exercise routine (start and end times), fitness score, pace, space utilisation data, speed, sensor data (for example step goal, duration, pace, distance, calories, heartbeat, RunScore and speed), and other data related to the adidas Running and Training mobile applications. We use it to help you improve your performance goals and improve your user experiences and identify what products might be best for you based on your exercise patterns.

Correspondence (“Correspondence”) – includes: any correspondence you have with our customer service teams, and/or our employees and personnel, conversation we have when you contact customer service, the emails you write us about our products or services, the complaints you address to us via post, e-mail, fax, or call or messages to adidas Platforms, notes we prepared on your feedback, call back from our customer service to you, voice recordings made by customer service when we have the right to do so, and any other communication between you and adidas personnel. We record all customer service calls for quality assurance purposes.

Preference information (“Preference Information”) – includes: preferred language, log-in location, wishlist items, preferred shipping address, browsing preferences, our correspondence with you, your adidas product reviews. We use it to give you convenience when you visit and/or shop on our sites and mobile applications (“apps”).

adiClub membership information (“Membership Administration Information”)– includes: Identity Information (such as first and last name, email address, mobile phone number), unique member identifier (member ID), date you became a member, store ID (if you signed up in a retail store), source ID, country and brand of your original membership, member tier, membership tier achievement date, membership points, engagement history, rewards history, membership vouchers associated to members, discount coupons available, acquisition source ID. All the information the listed here will be kept for as long as you are an adiClub member.

Browsing information (“Browsing Information”) – includesany information on your browsing behaviour. This may include: browser name, IP address (including hashed IP address), clickstream data, date and time of site visits, time remained on site, pages visited, and the links you have clicked in our marketing messages or website, the referral URL that brought you to our site.

Image and recording (“Image and Recording”) – includes any image, voice or video recordings we have captured or obtained where you may be identified. This may include: CCTV footages, photos taken in our retail stores and/or at events, video recordings made during events or specific interactions, voice recording made during events or interactions (excluding correspondence with customer service), any images you share with us through social media.

Health information (“Health Information”) – includesany information that relates to your health or vitals such as your body mass index (BMI), heartbeat per minute, or information of any disability. This is used only when you have allowed us to use it – with your consent - for specific reasons and purposes as set out in this Privacy Policy.

Personal opinion (“Personal Opinion”) – includesany opinion you share with us that indicate your point of view and comments. This may include when you provide us feedback and review rating our service or products, or if you participate in any product research and development discussions.

Sensitive personal data (“Sensitive Personal Data”) – includesany information you share that may indicate or reveal certain characteristics about you including your political views, religious or philosophical beliefs, or health. This is used only when you have allowed us to use it – with your consent - for specific reasons and purposes as set out in this Privacy Policy.




5. What does adidas do with your Personal Data and why (Purpose, Processing, Legal Basis)?


The lawful basis upon which we rely to process your Personal Data are:

a. Your consent:

When you:

i. access, use and/or interact with us through the adidas Platforms;

ii. participate in any of our product review or survey; and/or

iii. participate in our events and communities,

you consent to us processing your Personal Data for the purposes identified in this Privacy Policy and in accordance with the manner stated in this Privacy Policy.

We will obtain your consent separately should we process your Personal Data for any other specific purposes, for example where your Personal Data is processed for purposes related to sending marketing and promotional messages to you and inviting you to our events.

We will also obtain your explicit consent should we process your Sensitive Personal Data.

b. Performance of contract: We will process your Personal Data in order to fulfil our contractual obligations, so that that we can provide you with your requested products and/or services.

c. Legal obligation: We will process your Personal Data to comply with any legal obligations under applicable laws to which we are subject.

In this section, we explain:

a. When and why do we need your Personal Data (“Purpose”)?

b. What do we do to your Personal Data for each Purpose (“Processing”)?

c. Which of your Personal Data do we need for each Purpose (“Categories of Personal Data”)?

d. With whom (types of service providers) do we share your Personal Data to achieve the Purpose (“Categories of Recipients”)?


I. SITE (ADIDAS DOMAIN) OPERATION AND APP OPERATION

PROCESSING

To run the sites that are connected to the adidas domain and the adidas app, fix bugs to make sure you always see the site the way we intended, and monitor compliance with our terms and conditions, we screen all traffic to our site and analyse data that is received by our servers.

Use of Cookies/Tags/Pixels: We may collect your personal details for this purpose by using technologies such as cookies, pixels and tags to collect your device information. More information is available in “XVIII. COLLECTING YOUR DEVICE INFORMATION ON OUR WEBSITE USING COOKIES, PIXELS, TAGS, AND SIMILAR TECHNOLOGIES”.

CATEGORIES OF PERSONAL DATA

Mobile Device Information

Identity Information

Behavioural and Profile Information

Browsing information

Preference Information

CATEGORIES OF RECIPIENTS

adidas Data Users

Site administration support / service providers

II. DOMAIN AND NETWORK SECURITY AND USER AUTHENTICATION

PROCESSING

To protect our domains, detect unusual activities, and prevent security threats and protect our site-visitors from unauthorised accesses (such as hackers), we screen all traffic to our sites, and authenticate user log-in information using tokens to verify the details you provide to us and compare it with other available information, such as the credentials you have provided directly to adidas or other platforms (such as Runtastic or Facebook) or information that is available in the public domain to ensure only “authorised” users have access to our sites.

Use of Cookies/Tags/Pixels: We may collect your personal details for this purpose by using technologies such as cookies, pixels and tags to collect your device information. More information is available in “XVIII. COLLECTING YOUR DEVICE INFORMATION ON OUR WEBSITE USING COOKIES, PIXELS, TAGS, AND SIMILAR TECHNOLOGIES”.

CATEGORIES OF PERSONAL DATA

Mobile device information

Identity Information

Behavioural and profile information

Browsing information

Preference Information

CATEGORIES OF RECIPIENTS

adidas Data Users

Site administration support / service providers

III. GLOBAL CREDENTIAL TO ALL ADIDAS PLATFORMS – USER EXPERIENCE

PROCESSING

We know you don’t like to remember usernames and passwords, or having to register multiple times.

To enable our users to log on to adidas Platforms, including the portals, services, communities and apps operated by or on behalf of adidas Data Users (which includes the adidas Running and adidas Training mobile applications and services) with one set of log-in credentials (“adidas Log-In”), we store your adidas Log-In in our global authentication platform. When you use your adidas Log-In to enter any adidas Platform, we will use a token to verify your identity from our global authentication platform. This also further ensures our network and domain security.

Use of Cookies/Tags/Pixels: We may collect your personal details for this purpose by using technologies such as cookies, pixels and tags to collect your device information. More information is available in “XVIII. COLLECTING YOUR DEVICE INFORMATION ON OUR WEBSITE USING COOKIES, PIXELS, TAGS, AND SIMILAR TECHNOLOGIES”.

CATEGORIES OF PERSONAL DATA

Identity Information (username, password, email)

Browsing Information

adiClub information (for adiClub members only)

Membership Administration Information

Preference Information

CATEGORIES OF RECIPIENTS

adidas Data Users

Site administration support providers

IV. SALES OF ADIDAS PRODUCTS - ONLINE AND OFF-LINE ORDER

PROCESSING

To process your online and/or in-app orders, make sure your payment is received, comply with the requirements under our adidas terms and conditions (as set out at www.adidas.com.my/en/terms_and_conditions) (for selling you the products) including invoice processing, delivery, personalisation services, exchanges and refunds, click and collect. Your order cannot be completed if our payment fraud detection solutions flag your transaction as suspicious and potentially fraudulent. Please note the payment fraud detection system is an automated decision-making process. It is required to allow us to conclude the contract with you.

CATEGORIES OF PERSONAL DATA

Identity Information

Browsing Information

Contact Information

Location Information

Size Information

Payment Information

Correspondence

Image and Recording

Mobile Device Information

adiClub information (for adiCreators Club members only)

Membership Administration Information

CATEGORIES OF RECIPIENTS

adidas Data Users

Selling partners (where applicable)

Manufacturing providers

Delivery service providers

Payment risk solution providers

Payment processing providers

IT cloud solution providers

V. PAYMENT FRAUD DETECTION

PROCESSING

We combine the purchase information you provide to us with other information we obtain through our third-party payment risk and fraud prevention service providers to ensure any purchases are legitimate, or you do not purchase our products in violation with our terms and conditions. This means depending on the outcome of the analysis of your information, we may reject your order, and decline your payment. This is an automated decision-making process that is required to conclude our sales contract with you.

CATEGORIES OF PERSONAL DATA

Identity Information

Browsing Information

Contact Information

Behavioural and Profile Information

Payment Information

Mobile Device Information

CATEGORIES OF RECIPIENTS

adidas Data Users

Payment risk solution providers

Payment processing providers

IT cloud solution providers

VI. PRODUCT DELIVERY

PROCESSING

Once you have successfully placed an order, we use your contact details (home and/or shipping address) and other purchase information to deliver the products you purchased to you.

CATEGORIES OF PERSONAL DATA

Identity Information: Name

Contact Information: Shipping address

CATEGORIES OF RECIPIENTS

adidas Data Users

Delivery service providers

IT cloud solution providers

VII. ELECTRONIC DELIVERY TRACKING

PROCESSING

This is a service provided on request of the consumer by our delivery service providers (“Delivery Partners”).

You have the option to track your delivery using services provided directly by our Delivery Partners; however, we will only be able to share your information with our Delivery Partners for this purpose with your consent. The service is hosted on the Delivery Partner’s platform. You should read their privacy policy for the processing of your Personal Data for this purpose.

CATEGORIES OF PERSONAL DATA

Identity Information

Contact Information

Any other information you may directly and voluntarily provide to the Delivery Partner

CATEGORIES OF RECIPIENTS

Delivery Partners

VIII. BUSINESS OPERATIONAL ANALYTICS

PROCESSING

We need to know how we do as a business. This is in the interest of our shareholders, our board members, our employees, and our partners. For this purpose, we need to analyse different categories of information to understand how our products are selling in different markets, what are the popular features of our products, what worked and what didn’t in terms of our marketing and advertising campaigns, our product designs and distribution strategy, our website design and overall user experience, so we can establish, implement, and evaluate our business strategy.

This includes analysing data to understand how users browse the adidas Platforms to improve our user experience design to make sure you will continue to purchase our products and interact with us on the adidas Platforms.

To minimise the risk to you as an individual, we will only use either the unique consumer identifier or the IP address for this purpose.

You can learn more about how our Data Analytics Solution Providers provide analytics services by using your data here:

Adobe Analytics Data Collection:

https://marketing.adobe.com/resources/help/en_US/reference/c_Privacy_Overview.html

Google Analytics Data Collection:

https://support.google.com/analytics/answer/6318039?hl=en

CATEGORIES OF PERSONAL DATA

Identity Information: Unique consumer identifier (only)

Size Information

Payment Information

Behavioural and Profile Information

Browsing information

Community Information

Fitness Activity Information and Health Information: if we collect and process your activity and health information, we will explicitly ask for your consent

Mobile Device information

Correspondence

adiClub information (for adiClub members only)

Membership Administration information

CATEGORIES OF RECIPIENTS

adidas Data Users

Prospective buyers and investors

Business consulting service providers

Data analytics solution providers

IT cloud solution providers

IX. CUSTOMER SERVICE

PROCESSING

We collect your Personal Data to tell you when the product you like is available upon your request and respond to your questions and concerns through various communications channels we make available to you.

CATEGORIES OF PERSONAL DATA

Identity Information

Contact Information

Location Information

Size Information

Payment Information

Correspondence

Image and Recording

adiClub information (for adiClub members only)

Membership Administration Information

CATEGORIES OF RECIPIENTS

Customer service provider

adidas Data Users

Selling partners (where applicable)

Delivery service providers

Payment risk solution providers

Payment processing providers

IT cloud solution providers

X. PERSONALISED MARKETING MESSAGES VIA EMAIL (Newsletter Sign-Up)

PROCESSING

We send you marketing messages that we think you would be interested (“personalised”) to the email address you provide to us because you signed up to our email newsletters.

To send you “personalised” messages, observe your online (and sometimes, where applicable, offline) behaviour, and analyse your behaviour using analytics to best estimate what product lines you might be interested in, and you can benefit from. This requires us to collect various Categories of Personal Data from you. We use different analytics tools to understand what your behaviour means in terms of your like and dislike of our various product lines, and to understand the impact (success rates) of the messages delivered to you.

Use of Cookies/Tags/Pixels: We may collect your personal details for this purpose by using technologies such as cookies, pixels and tags to collect your device information. More information is available in “XVIII. COLLECTING YOUR DEVICE INFORMATION ON OUR WEBSITE USING COOKIES, PIXELS, TAGS, AND SIMILAR TECHNOLOGIES”.

CATEGORIES OF PERSONAL DATA

Identity Information

Contact Information (if available to adidas)

Location Information

Size Information (if available to adidas)

Payment Information (if available to adidas)

Behavioural and Profile Information (if available to adidas)

Browsing Information

Community Information (if available to adidas)

Social Media Information (if available to adidas)

Fitness Activity and Health Information (if available to adidas): if we collect and process your activity information, we will explicitly ask for your consent.

Mobile Device information

Preference Information (if available to adidas)

CATEGORIES OF RECIPIENTS

adidas Data Users

Email marketing support providers

IT cloud solution providers

XI. PERSONALISED MARKETING MESSAGES VIA EMAIL (via existing contract)

PROCESSING

We send you marketing messages that we think you would be interested in (“personalised”) to the email address you provide to us during a purchasing contract. To send you “personalised” messages, observe your online (and sometimes, where applicable, offline) behaviour, and analyse your behaviour using analytics to best estimate what product lines you might be interested in, and you can benefit from. This requires us to collect various Categories of Personal Data from you. We use different analytics tools to understand what your behaviour means in terms of your like and dislike of our various product lines, and to understand the impact (success rates) of the messages delivered to you.

Use of Cookies/Tags/Pixels: We may collect your personal details for this purpose by using technologies such as cookies, pixels and tags to collect your device information. More information is available in “XVIII. COLLECTING YOUR DEVICE INFORMATION ON OUR WEBSITE USING COOKIES, PIXELS, TAGS, AND SIMILAR TECHNOLOGIES”.

CATEGORIES OF PERSONAL DATA

Identity Information

Contact Information (if available to adidas)

Location Information

Size Information (if available to adidas)

Payment Information (if available to adidas)

Behavioural and Profile Information (if available to adidas)

Community Information (if available to adidas)

Browsing Information

Social Media Information (if available to adidas)

Fitness Activity Information and Health information (if available to adidas): if we collect and process your activity and health information, we will explicitly ask for your consent.

Mobile Device Information

Preference Information (if available to adidas)

adiClub information (for adiClub members only)

Membership Administration Information

CATEGORIES OF RECIPIENTS

adidas Data Users

Email marketing support / service providers

IT cloud solution providers

XII. TARGETED MESSAGES ON 3RD-PARTY ADVERTISING PLATFORMS

PROCESSING

We use third-party advertising platforms, such as Facebook, Google, YouTube, Instagram, etc. to send you messages that are targeted at you, based on your behaviour and browsing pattern, at specific times and locations of these platforms to increase the efficiency of our advertising campaigns. We use third-party solutions such as Google Audience and Facebook Custom Audience to help us do a better job at targeting our campaigns and messages for our consumers (“Advertising Partners”). Your Personal Data is shared with the platforms of our Advertising Partners, and they will attempt to match your profile in their database to determine the optimal time and place (the page you are browsing) to show you an advertisement from adidas. We also need to analyse necessary information to understand the impact of our campaigns. If you don’t accept that we track you for this purpose, you will still see adidas advertisements on other platforms at random.

You can learn more about how our Advertising Partners help us achieve this purpose by visiting their sites:

Google Personalised Advertising:

https://support.google.com/adspolicy/answer/143465?hl=en

Google Advertising Policies: https://support.google.com/adspolicy/answer/6020956

Facebook Lookalike Audiences:

https://www.facebook.com/business/help/164749007013531

Facebook Custom Audience Terms:

https://www.facebook.com/legal/terms/customaudience

Use of Cookies/Tags/Pixels: We may collect your personal details for this purpose by using technologies such as cookies, pixels and tags to collect your device information. More information is available in “XVIII. COLLECTING YOUR DEVICE INFORMATION ON OUR WEBSITE USING COOKIES, PIXELS, TAGS, AND SIMILAR TECHNOLOGIES”.

CATEGORIES OF PERSONAL DATA

Identity Information

Contact Information (if available to adidas)

Location Information

Size Information (if available to adidas)

Payment Information (if available to adidas)

Behavioural and Profile Information (if available to adidas)

Community Information (if available to adidas)

Browsing information

Social Media Information (if available to adidas)

Fitness Activity Information and Health Information (if available to adidas): if we collect and process your activity and health information, we will explicitly ask for your consent.

Mobile Device information

Preference Information (if available to adidas)

adiClub information (for adiClub members only)

Membership Administration Information

CATEGORIES OF RECIPIENTS

adidas Data Users

Advertising Partners

Social media platforms

Targeted marketing service providers

IT cloud solution providers

XIII. ADICLUB MEMBERSHIP ADMINISTRATION – WHERE APPLICABLE

PROCESSING

This section applies when you create and register a membership account and become an adiClub member.

Please note that some of the adidas retail stores participating in the adiClub Membership Program are not managed and operated by us (“Non-adidas Managed Stores”) (as set out in Annex A, but which may be updated from time to time). In order for you to register, accumulate points, redeem rewards or otherwise use or benefit from the Club in our Non-adidas Managed Stores, we need to disclose your personal data to those Stores and in return, such Stores will need to disclose information on your purchases in their Stores to us. Please note that Non-adidas Managed Stores might collect, use or process your Personal Data for their own purposes, so please ask for and carefully read through their privacy policy. Non-adidas Managed Stores’ privacy policies do not constitute a part of our Privacy Policy, and they will be solely responsible for their own privacy policies and data use.

adidas collects and uses your adiClub membership Personal Data for the purposes of:

1. Compliance with membership Terms and Conditions; and

2. Profiling for personalised content, experience, business & marketing analytics and targeted marketing messages

1. Compliance with Membership Terms and Conditions

When you register and created a membership account, we collect your Personal Data to administer your account and comply with the adiClub Terms and Conditions.

This includes the following:

a. collecting, storing, and processing the Personal Data you provided in the registration form to create a membership profile and account for you;

b. assigning a membership ID to your profile and account and using the membership ID along with other identity information you provided to identify you;

c. enabling your membership account details to be used as your adidas “Global Credential” for accessing all adidas Platforms worldwide;

d. displaying your current membership status, including your profile information, level, points, and other relevant information in all adidas Platforms worldwide;

e. sending you membership administration messages via email including messages about your account status (level up and/or down), management (rewards unlocked for you and how to retrieve them) and maintenance requests (for example, password reset);

f. sending you membership administration messages via push notification in adidas apps about your account status (level up and/or down), and management (rewards unlocked for you) and maintenance requests (for example, password reset) - you can switch off push notifications at any time using “Settings” in your mobile devices. However, if you switch off push notifications, we may need to contact you via emails for important messages relating to your membership;

g. verifying and using your profile and account information for the purpose of participating in member-exclusive challenges and/or promotions - this will also include sharing your contact details with partners who support us with administering the promotions especially in the case where you have won a prize;

h. calculating your adiClub points to provide you with rewards - this will include sharing your Personal Data with partners who support us with administering the reward, where the reward may be provided via a partner or exclusively by the partner;

i. updating your point status once you have used points to redeem awards;

j. keeping track of your redemption activity and history;

k. providing you with access to special offers and promotions;

l. sending you invitations to exclusive events;

m. allowing you access to limited edition products;

n. providing you with adidas Running and adidas Training mobile applications’ basic features (subject to change) as part of adiClub membership offering;

o. providing you with access to adidas Running and adidas Training mobile applications’ premium features offered as a reward of membership in accordance with adiClub terms and conditions;

p. providing you with access to adidas Running and adidas Training mobile applications’ premium features via a subscription purchased from runtastic GmbH;

q. storing your shipping address and payment details to shorten check-out time online and in the app;

r. storing your complete order history so that you can access it at any time;

s. allowing you to track your order delivery from your account;

t. accessing your membership profile and providing you with services and support – including updating your account information following your instructions, providing you with support and answering your queries about your account, your purchases, technical support for using our apps, supporting you with your privacy queries - when you contact adidas through various communication channels using your membership ID and profile; and

u. storing all Personal Data we collect from you directly or indirectly that have been identified via your membership ID or email with your membership profile, including details you may have shared at a participating adidas retail store and/or outlet store or online or on our apps, for the purposes of calculating points and levels to enable all the points listed above.

v. sharing adiClub Membership Administration Information (as defined in section 4 above) with Non-adidas Managed Stores, adidas Data Users and/or any other parties with whom we collaborate in relation to adiClub (“adiClub Partners”) and receiving data from adiClub Partners for the purposes of the adiClub membership program, including but not limited to earning and redemption of points and rewards, and all other purposes as specified in the adiClubterms and conditions. If you wish to stop sharing data with the adiClub Partner or with adidas, you can withdraw your consent at any time, however, please note, after you withdraw the consent, you will be unable to earn points or rewards in any participating store.

2. Profiling for personalised content, experience, business & marketing analytics and targeted marketing messages

We use your Personal Data to create personalised content for you and to make sure we interact with you in a manner that you are more likely to keep and maintain your adiClub membership, respond to our targeted marketing messages, and to continue to purchase adidas products and use adidas Platforms.

This includes the following:

a. sending you personalised email messages about how to gain adiClub points or retain your level including promotional messages about adidas products, services and lifestyle recommendations - you can unsubscribe from this message at any time by using the “Unsubscribe” function in the message;

b. sending you push notifications via adidas apps about how to gain adiClub points or retain your level including promotional messages about adidas products, services, and fitness and lifestyle recommendations - you can switch off push notifications at any time using “Settings” in your mobile devices. However, you may still receive email messages from which you can unsubscribe directly in the email;

c. tracking and monitoring your online browsing behaviour by using certain tracking technologies (e.g. Cookies, pixels, tags) on the adidas Platforms;

d. storing all Personal Data we collect from you directly or indirectly that have been identified via your membership ID or email with your membership profile, including details you may have shared at a participating adidas retail store and/or outlet store for the purposes of using them to enrich your membership profile as detailed below; and

e. analysing and assessing all Personal Data we collect from you directly or indirectly that have been identified via your membership ID or email with your membership profile, including details you may have shared at a participating adidas retail store and outlet store. More specifically, this includes using your Personal Data in the following ways:

§ PROFILING (AUDIENCE MANAGEMENT)

We create a profile about you by consolidating all the information you provided to us directly or indirectly. This allows us to establish a personalised interaction with you that is based on our past interaction, and other information we can use to infer your likes and dislikes. We use audience management technologies to ensure the right messages and information reach you at the right moment through the right channel. This includes sending you marketing messages of deals and products or addressing you across digital media through ads on adidas Platforms.

§ MARKETING ANALYTICS

We use your data for different analytical purposes to better understand: a) how you browse and use our platforms; b) which products you are interested in; c) which features of our products and platforms you like; d) the quality of our services including customer service, marketing and advertising campaigns addressed to you, and your reaction to these services; e) our product and website design; and f) whether overall user experience worked for you or not. We use this analysis to improve the relevance of our marketing communication to you and the quality of our personalisation experience across our channels and platforms.

§ DATA ENRICHMENT

We create a single, unified consumer profile of you by matching all Personal Data from which you can be identified. This includes Personal Data we collected directly or indirectly from you across digital media or offline, the feedback you provide to us, your interaction and communication with us through our various platforms and communication channels.

§ IMPROVING DATA MODELS

We use data science and your profile and Personal Data to create data models that can help us improve the logic in our analytics activities that give us more insight about your comments and feedback, your interactions, preference and needs in our products and services. We will compare the data model we created using your profile with other similar consumer profiles and categories to further predict and analyse your preference.

CATEGORIES OF PERSONAL DATA

adiClub information

Membership Administration Information

Size Information (if available to adidas)

Payment Information (if available to adidas)

Behavioural and Profile Information (if available to adidas)

Community Information (if available to adidas)

Browsing Information

Social Media Information (if available to adidas)

Fitness Activity Information and Health Information (if available to adidas): if we collect and process your activity and health information, we will explicitly ask for your consent.

Mobile Device Information (if available to adidas)

Preference Information (if available to adidas)

CATEGORIES OF RECIPIENTS

adidas Data Users

Prospective buyers and investors

Business consulting service providers

Data analytics solution providers

adiClub Partners

XIV. PRIVATE EVENT REGISTRATION

PROCESSING

When you sign up for an event we organise that have limited spots, we use the Personal Data you provide to reserve a spot for you. Your Personal Data will be used according to the terms and conditions associated with the event.

CATEGORIES OF PERSONAL DATA

Identity Information

Contact Information

Location Information

Fitness Activity Information and Health Information: any information we may collect from you on the day of the event. We will explicitly ask for your consent, before collecting and processing your activity and health information.

adiClub information (for adiClub members only)

Membership Administration Information

Image and Recording

CATEGORIES OF RECIPIENTS

adidas Data Users

Event partners (where applicable)

IT cloud solution providers (where applicable)

XV. OPEN EVENT REGISTRATION

PROCESSING

We often also organize events that are open to everyone. We use the Personal Data you provide to keep you inform of the events you are interested in.

CATEGORIES OF PERSONAL DATA

Identity Information

Contact Information

Location Information

Fitness Activity Information and Health Information: any information we may collect from you on the day of the event. We will explicitly ask for your consent, before collecting and processing your activity and health information.

adiClub information (for adiClub members only)

Membership Administration Information

Image and Recording

CATEGORIES OF RECIPIENTS

adidas Data Users

Event partners (where applicable)

IT cloud solution providers (where applicable)

XVI. PRODUCT RESEARCH AND DEVELOPMENT

PROCESSING

We conduct analysis to research and improve our products and services. This includes asking you questions in surveys, asking you for feedback, asking you to test our products and provide us with a review, asking other service providers to conduct market and product research for us, try new technologies in our product that might collect Personal Data to stay ahead of the competition. We process this information based on your consent, so by participating in any product review or survey, you consent to us processing your Personal Data for this purpose. Where you wish to object to us processing your Personal Data for this purpose, we will anonymise your information, so it is no longer Personal Data.

CATEGORIES OF PERSONAL DATA

Identity Information (only if required by the project)

Contact Information (only if required by the project)

Location Information (only if required by the project)

Size Information

Payment Information (only if required by the project)

Behavioural and Profile Information (only if required by the project)

Community Information: this is the response you provided whichever format agreed at the time of the project.

Browsing Information

Social Media Information (only if required by the project)

Fitness Activity Information (only if required by the project): if we collect and process your activity information, we will explicitly ask for your consent.

Mobile Device Information (only if required by the project)

Correspondence (only if required by the project)

Image and Recording

Preference Information

adiClub information (for adiClub members only)

Membership Administration Information

Health Information: if a project requires you to also provide health information, we will explicitly ask for your consent.

Personal Opinion and Sensitive Personal Data

CATEGORIES OF RECIPIENTS

adidas Data Users

Prospective buyers and investors

Business consulting service providers

Data analytics solution providers

Manufacturing providers

IT cloud solution providers

XVII. LEGAL OBLIGATION - COOPERATION WITH LAW ENFORCEMENT AND REGULATORY AUTHORITIES (INCLUDING COURTS)

PROCESSING

When we are legally required to provide your Personal Data for national and public security reasons, crime prevention, investigation and prosecution, anti-money laundering, judicial proceedings, protection of other individuals’ rights and freedoms, and enforcement of civil claims, we will provide information as requested by the authorities or parties once we are satisfied that the request is mandated by law. We may not be able to notify you if it is against the law to do so.

CATEGORIES OF PERSONAL DATA

All Categories of Personal Data as requested by the enforcement authority.

CATEGORIES OF RECIPIENTS

adidas Data Users

Local and national government authorities, including tax authorities

Local and national law enforcement agencies

Local and national judiciary

XVIII. COLLECTING YOUR DEVICE INFORMATION ON OUR WEBSITE USING COOKIES, PIXELS, TAGS, AND SIMILAR TECHNOLOGIES (“COOKIES NOTICE”)

When you visit the adidas site, we store data collectors such as cookies, tags, pixels, tag containers, beacons, among others, in your browser to obtain certain information about your current browsing session. These technologies are often referred to as “Cookies” collectively by other websites. Cookies also enable our website to remember your actions and preferences (such as login, language, font size and other display preferences) over a period, so you don’t have to keep re-entering them whenever you come back to the site or browse from one page to another. We use Cookies for different purposes, which also mean they have different legal bases. Please review the information below to understand how we use different types of Cookies to fulfil different purposes.

PROCESSING

“REQUIRED” – site functionality and business operation.

We use “Required Cookies” to operate our site. This includes storing a unique identifier to manage and identify you as a unique visitor to our site, to provide a consistent and accurate service to you. This includes making sure that we remember the products you have placed in your cart, or your language preferences. These Cookies are stored for the duration of your browsing session. Without these Cookies, you will not be able to view our site properly.

PROCESSING

“FUNCTIONAL” – website improvement and performance

We use “Functional Cookies” to continuously improve our website performance. This includes using the data we collected from you to do the following:

  • Web analytics —Based on your browsing behaviour, we will analyse the data to improve the functionality and design of our site.
  • Ad response rates— Based on how you come to our site, we will measure our ad response rates by analysing our ad click-through rates to improve the effectiveness of advertising purchased on a site external to ours.
  • Affiliate tracking— We need to let our affiliate marketing partners, or service providers have certain information if you came to our site, and purchased products, through a visit to theirs. This is required as we may need to provide them a fee for such services. For this purpose, we will share information about your visit, including the products you have purchased.
  • Error management— We measure errors presented on a website, to make sure we fix bugs or any issues promptly.
  • Testing designs— We need to use A/B testing or multivariate testing, to ensure a consistent look and feel is maintained for the user of the site in the current and subsequent sessions.

PROCESSING

“MARKETING”

We use “Marketing Cookies” provided by our advertising partners to make sure our advertising messages are shown to you at the right time and the right place. These Cookies are persistent but time-limited cookies. These Cookies contain a unique key to distinguish individual users’ browsing habits. We also use these Cookies to limit the number of times a user sees a particular ad on a website and to measure the effectiveness of a particular campaign. The identifier stored by these Cookies are provided by our partners. We cannot use the same identifier in our own systems. We also use these Cookies to serve ads that are relevant to your immediate geo-location, for example to provide you with the nearest store where the product you are browsing may be available.

CATEGORIES OF PERSONAL DATA

Mobile Device Information

Location Information

Behavioural and Profile Information: this is collected through observing your browsing behaviour

Preference Information (if available to adidas)

Browsing Information

CATEGORIES OF RECIPIENTS

adidas Data Users

Site administration support providers

Business consulting service providers

Data analytics solution providers

Advertising agency partners

Social media platforms

Targeted marketing service providers

You can change your browser settings to delete or prevent certain Cookies from being stored on your computer or mobile device without your explicit consent. The ‘help’ section in your browser should provide information on how to manage your cookie settings.

Find out how this works for your browser here:

Internet Explorer:

https://support.microsoft.com/help/17442/windows-internet-explorer-delete-manage-cookies

Mozilla Firefox: http://support.mozilla.com/en-US/kb/Cookies

Google Chrome:

http://www.google.com/support/chrome/bin/answer.py?hl=en&answer=95647

Safari: http://support.apple.com/kb/PH5042

Opera: http://www.opera.com/browser/tutorials/security/privacy/

Adobe (flash cookies): http://www.adobe.com/privacy/policies/flash-player.html

Google Chrome App:

https://support.google.com/accounts/answer/61416?co=GENIE.Platform%3DAndroid&hl=en

These websites will also help you understand more about how Cookie-based advertising works and how you can manage your Cookie Settings:

http://www.aboutads.info/choices

http://www.youronlinechoices.eu/

Network Advertising Initiative opt-out page: http://optout.networkadvertising.org/?c=1

You can learn more about the laws governing the use of “Cookies” here: http://ec.europa.eu/ipg/basics/legal/cookies/index_en.htm

XIX. USER-GENERATED CONTENT (UGC) ACQUISITION FROM SOCIAL MEDIA

PROCESSING

We invite you to provide your images to us via social media platforms by following specific instructions such as “#yesadidas”. We will be using the images you provide for our campaign communications. We will obtain rights to your image through a licence agreement in the form of our terms and conditions. By submitting your images via social media platforms to us, you will agree for us to use your images as described in the licence agreement.

CATEGORIES OF PERSONAL DATA

Identity Information: your social media handler

Community Information: images, videos, comments, sound recordings and other files provided through the social media platform promoting adidas

Social Media Information

Image and Recording

Personal Opinion and Sensitive Personal Data

CATEGORIES OF RECIPIENTS

adidas Data Users

Event partners (where applicable)

User-generated content (“UGC”) support partners

Advertising agency partners

Social media platforms

IT cloud solution providers (where applicable)

XX. PUSH NOTIFICATIONS (IN-APP COMMUNICATION)

PROCESSING

When you use the adidas app, we use push notifications in this app to communicate with you concerning the purposes stated in this Policy. This includes information that relates to purposes based on the performance of contract (such as your purchase). You can switch off push notifications at any time using “Settings” in your mobile devices. However, if you switch off push notifications, we may need to contact you via emails for important messages relating to your purchase.

CATEGORIES OF PERSONAL DATA

Mobile Device Information

CATEGORIES OF RECIPIENTS

adidas Data Users

Unless specified otherwise, the information requested is necessary to us. If you do not provide us with all the information as requested and/or do not allow us to process the information accordingly, we will not be able to keep your complete record of information, thus affecting our ability to accomplish the above stated purposes.



6. What does adidas do when we transfer your Personal Data outside of Malaysia?

Depending on the Personal Data processing activity, your Personal Data is shared with different “Categories of Recipients”, some of which may be located outside of Malaysia. By continuing your access, use and interaction through the adidas Platforms and/or participation in any of our events or surveys, you hereby consent to us transferring your Personal Data overseas. We will also take all reasonable precautions and exercise all due diligence to ensure that your Personal Data will not be processed in contravention of the PDPA.



7. How do we secure your Personal Data?

We implement appropriate technical and organisational measures to address the risks corresponding to our use of your Personal Data, including loss, alteration, or unauthorised access to your Personal Data, and empowering you to exercise your rights. We require our service providers to do the same through contractual agreements. However, you should be aware that any transmission of your Personal Data through the internet is at your own risk.



8. What are your rights and how can you exercise them?

Under the PDPA, you have the rights listed and explained below. We also provide you instructions on how to exercise each right. We need to confirm your identity before we can handle your requests. When we refuse your request for legal reasons, we will tell you why.

For all enquiries concerning your privacy and Personal Data, please contact us under the “CUSTOMER SERVICE” section (www.adidas.com.my/en/help/sea-contact/contact-us).

Please consult your local supervisory authority about your rights under the PDPA and to understand what these rights mean.

YOUR RIGHT

HOW TO EXERCISE YOUR RIGHT

Get a copy of your Personal Data

You have the right to obtain a copy of your Personal Data, if it does not have negative effect on other people.

Contact Customer Service for support.

Reason: Privacy and Data Handling.

Subject: A Copy of My Personal Data.

Access to information about your Personal Data

You have the right to know whether or not we use your Personal Data, as well as the following information: a) why we have your Personal Data; b) what categories of data we have; c) what we do with your Personal Data; d) who has access to your Personal Data (and where they are); e) where your Personal Data might be transferred to; f) how long we are keeping your Personal Data; g) if you didn’t provide your Personal Data directly to us, how did we get them; h) your rights under applicable laws and the possibility to restrict processing; and i) if we use your Personal Data for any automated decision-making; and j) in some cases, you have the right to know how our automated decision-making works, if the decision significantly affects you.

Please review the adidas Privacy Policy.

If you have any questions about the Privacy Policy, please contact the adidas Privacy Team.

Make sure your Personal Data is correct

You have the right to make sure we are using the accurate details about you.

Log in to your account and make the corrections yourself; or

Contact Customer Service for support.

Reason: Privacy and Data Handling.

Delete your Personal Data

You have the right to ask us to delete your Personal Data if: a) we no longer need it for a specific purpose, for example, a contract or a legal requirement; or b) you withdraw the consent you provided if we asked for your consent when we collected your Personal Data.

Log in to your account and make the corrections yourself; or

Contact Customer Service for support.

Reason: Privacy and Data Handling.

Restrict how we use your Personal Data

You have the right to stop us from processing your Personal Data if the processing of that Personal Data is causing or likely to cause substantial damage or substantial distress to you and the damage or distress is or would be unwarranted.

Log in to your account and make the corrections yourself; or Contact Customer Service for support.

Reason: Privacy and Data Handling.

Subject: Privacy – Restrict Processing

Withdraw your consent

When we use your Personal Data based on your consent, you have the right to change your mind and withdraw your consent at any time.

Unsubscribe from our Newsletters:

Click ‘Unsubscribe’ at the bottom of the newsletter or marketing email that you want to unsubscribe from; or update your communication preferences in your account if you have one.

If there are any technical issues:

Contact Customer Service for support.

Reason: Privacy and Data Handling.

Subject: Unsubscribe Me from Emails

Withdrawing other consent:

Contact us for support.

Subject: Privacy – Withdraw My Consent

File a complaint with your local data protection supervisory authority

If you are not happy with how we have handled your Personal Data, or how we have responded to your rights provided here, you have the right to make a complaint against us with your local data protection supervisory authority.

Contact a data protection supervisory authority



9. Questions, Complaints, and Support – who and how you can get in touch with them?

adidas Customer Service

ASK CUSTOMER SERVICE: www.adidas.com.my/en/help/sea-contact/contact-us

adidas Privacy Team and the Data Protection Officer

my.pdpo@adidas.com

adidas (Malaysia) Sdn. Bhd. 199401034635 (320318-A)

19-1, Nucleus Tower

No. 10, Jalan P JU 7 /6

Mutiara Damansara

47800 Petaling Jaya

Malaysia



10. Updates and Notification of Updates

We review and update the Privacy Policy periodically to reflect any changes resulting from our day-to-day business operations. You can always check the date of the Privacy Policy to find out when we last made any changes. We will notify you when we make significant changes that you must be aware of.



11. adidas Data Recipients

Where your Personal Data may be used by non-adidas Data Users via adidas Platforms, applications or elsewhere for their own purposes, please consult the privacy notice of the non-adidas Data Users for more information about how they handle your Personal Data.



12. Inconsistencies

In the event of any inconsistencies between the English version of this Privacy Policy and the Bahasa Malaysia version of the Privacy Policy, the English version shall prevail.


Annex A -Non-adidas Managed Stores

City

Store

Store address

Kuala Lumpur

adidas Performance Store Publika

Lot 14 & 15, Level G2, Publika Shopping Gallery, Solaris Dutamas, Jalan Dutamas 1, 50480 Kuala Lumpur

Klang

adidas Performance Store AEON Bukit Tinggi

Lot G63, AEON Mall Bukit Tinggi, No. 1, Jalan Persiaran Batu Nilam 1/KS 6, Bandar Bukit Tinggi, 41200, Klang, Selangor

Seremban

adidas Performance Store AEON Seremban 2

Lot G05, Ground Floor, AEON Mall Seremban 2,Persiaran S2 B1, 70300 Seremban, Negeri Sembilan

Johor Bahru

adidas Peformance Store AEON Tebrau City

Lot F107, First Floor, AEON Mall Tebrau City, No. 1, Jalan Desa Tebrau, Taman Desa Tebrau, 81100 Johor Bahru, Johor

Shah Alam

adidas Performance Store Central i-City

Lot L2-11, Central I City, Persiaran Multimedia, Seksyen 7, I City, 40000, Shah Alam, Selangor

Kuantan

adidas Performance Store East Coast Mall

Lot GF-11, Ground Floor, East Coast Mall, Jalan Putra Square 6, Putra Square, 25200 Kuantan, Pahang.

Georgetown

adidas Performance Store Gurney Plaza

Lot 170-01-75, 1st Floor, Plaza Gurney, Persiaran Gurney, 10250 Pulau Pinang

Kuala Lumpur

adidas Performance Store MyTOWN

Lot G-043 & 043A, Ground Floor, MyTOWN Shopping Centre,Taman Maluri, Cheras, 55100 Kuala Lumpur.

Johor Bahru

adidas Performance Store Paradigm Mall JB

Lot 4F-69 & 4F-70, Paradigm Mall Johor Bahru, Jalan Skudai, 81200 Johor Bahru, Johor.

Seberang Jaya

adidas Performance Store Sunway Carnival

UG-29 & UG-30,Upper Ground Floor, Sunway Carnival Mall,Jalan Todak, Pusat Bandar Seberang Jaya, 14400 Pulau Pinang

Johor Bahru

adidas Performance Store South Key

T-058, 3rd Floor, The Mall Mid Valley South Key, Persiaran South Key, 80150 Johor Bahru, Johor

Alor Setar

adidas Performance Store Aman Central

G-08, 13 & 13A, Aman Central, Lebuhraya Darulaman, 05100, Alor Setar, Kedah

Georgetown

adidas Orginals Store Gurney Plaza

170-G-66, Ground Floor, Plaza Gurney, Persiaran Gurney, 10250 Pulau Pinang.

Johor Bahru

adidas Originals Store South Key

G-024-01, Ground Floor, The Mall Mid Valley South Key, 1, Persiaran South Key, 80150 Johor Bahru, Johor

Kuala Lumpur

adidas Kids Store Suria KLCC

Level 2, 226B, Suria KLCC, Kuala Lumpur City Centre, 50088, Kuala Lumpur

Petaling Jaya

adidas Performance Store Tropicana Gardens

G-12, Tropicana Gardens, Jalan PJU 3/21, Tropicana Indah, 47410, Petaling Jaya, Selangor

Putrajaya

adidas Kids Store IOI City Mall

L1-58, Level 1, IOI City Mall, Lebuh IRC, IOI Resort City, 62502 Putrajaya

Johor Bahru

adidas Originals Store Paradigm Mall JB

GF 73, Ground Floor, Paradigm Mall Johor Bahru, Jalan Skudai, 81200, Johor Bahru

Melaka

adidas Performance Store Dataran Pahlawan

LG BD-073, Dataran Pahlawan, Jalan Merdeka, Bandar Hilir, 75000 Melaka

Kuala Lumpur

adidas Kids Store Mid Valley Megamall

F-048, Mid Valley Megamall, 59, Mid Valley City, Jalan Syed Putra, 59200, Kuala Lumpur

Genting Highlands

adidas Performance Store Genting Sky Avenue

Lot T2B-16 & 17 Level T2B, Genting Sky Avenue, Genting Highlands Resort, 69000, Pahang

Genting Highlands

adidas Originals Store Genting Sky Avenue

Lot T2B-56, Level T2B, Genting Sky Avenue, Genting Highlands Resort, 69000, Pahang

Putrajaya

adidas Performance Store IOI City Mall

G40 & G41, Ground Floor, IOI City Mall, Lebuh IRC, IOI Resort City, 62502 Putrajaya

Bayan Lepas

adidas Performance Store Queensbay Mall

F-57, 58, 59 & 60, Queensbay Mall, Persiaran Bayan Indah, Bayan Lepas, 11900, Pulau Pinang

Kuala Lumpur

adidas Performance Store Pavilion Bukit Jalil

Lot 4.17.00, Level 4, Pavilion Bukit Jalil, Pusat Bandar, 2, Persiaran Jalil Utama, Bukit Jalil, 47000, Kuala Lumpur

Genting Highlands

adidas Kids Store Genting Sky Avenue

Lot T-2B-15, Level T2B, Sky Avenue, Genting Highlands Resort, 69000, Pahang

This list may be updated from time to time. Please check the latest version of the Privacy Policy on our website for the latest version.


Dasar Privasi


Berkuatkuasa mulai daripada 1 Ogos 2022

1. Apakah Dasar Privasi ini memberitahu anda?

Dasar Privasi ini memberitahu anda bagaimana adidas (Malaysia) Sdn. Bhd. mengumpul dan memproses maklumat yang boleh mengenalpasti anda secara langsung atau tidak langsung (“Data Peribadi”) semasa anda melayari www.adidas.com.my serta semasa anda berinteraksi dengan laman, platform, portal dan aplikasi (seperti aplikasi mudah alih adidas, atau aplikasi mudah alih adidas Running atau adidas Training) dengan mengguna Data Peribadi anda, termasuk yang dikendalikan oleh mana-mana Pengguna Data adidas yang lain (seperti yang ditakrifkan di bawah) (“Platform adidas”)

Tambahan pula, anda harus membaca mana-mana dasar privasi yang dipaparkan apabila anda memberikan Data Peribadi kepada kami kerana ia mengandungi butiran-butiran senario tertentu yang mungkin tidak dilindungi oleh Dasar ini.

Jika anda mengakses mana-mana Platform adidas menggunakan rangkaian peribadi maya (juga dikenali sebagai “Virtual Private Network” atau “VPN”) untuk berinteraksi dengan kami – termasuk membuat pembelian – di negara yang bukan negara semasa atau negara dimana anda bermastautin, sila baca notis privasi yang dipaparkan secara khusus pada platform atau portal untuk memahami bagaimana entiti yang bertanggungjawab, jenama sekutu kami dan anak syarikat adidas di negara berkenaan menggunakan dan melindungi Data Peribadi anda kerana keperluan tempatan di negara-negara tersebut mungkin berbeza.

Kami akan menyemak secara rutin kandungan Dasar ini dan membuat pelarasan dan pembetulan yang minimum jika perlu. Apabila kami membuat mana-mana penukaran ketara yang akan mempunyai kesan ke atas hak dan Data Peribadi anda, kami akan mengumumkan penukaran tersebut terlebih dahulu, dan memastikan bahawa anda dimaklumkan tentang penukaran tersebut, yang mungkin memerlukan kami untuk menghantar kepada anda pengumuman melalui e-mel.

2. Apa entiti-entiti adidas yang mengumpul dan memproses Data Peribadi anda?

adidas (Malaysia) Sdn. Bhd. [199401034635 (320318-A)] (“adidas Malaysia”) mengumpul Data Peribadi anda apabila anda berinteraksi dengan adidas di Malaysia dan adalah bertanggungjawab untuk melindungi Data Peribadi anda dan mematuhi Akta Perlindungan Data Peribadi 2010 (“PDPA”).

Apabila anda berinteraksi dengan adidas melalui www.adidas.com.my atau Platform adidas yang pelbagai, Data Peribadi anda mungkin akan dikumpul and diproses oleh syarikat-syarikat adidas yang lain, termasuk tetapi tidak terhad kepada, adidas AG, adidas International Trading AG, adidas International Marketing B.V. dan runtastic GmbH. runtastic GmbH adalah jenama adidas AG, dan merupakan entiti yang bertanggungjawab bagi aplikasi adidas Training dan adidas Running.

adidas AG, adidas International Trading AG, adidas International Marketing B.V., Runtastic GmbH, adidas Malaysia dan anak syarikat dan syarikat sekutu mana-mana diantara mereka, hendaklah secara kolektif dirujuk sebagai (“Pengguna Data adidas”).

3. Bagaimana anda boleh hubungi Pegawai Perlindungan Data bagi adidas Malaysia?

Pegawai Perlindungan Data Tempatan bagi adidas Malaysia boleh dihubungi di talian:

my.pdpo@adidas.com

adidas (Malaysia) Sdn. Bhd. 199401034635 (320318-A)

19-1, Nucleus Tower

No. 10, Jalan P JU 7 /6

Mutiara Damansara

47800 Petaling Jaya

Malaysia

4. Apakah jenis Data Peribadi yang adidas kumpul dan guna (“Kategori Data Peribadi”)?

Ini merupakan Kategori Data Peribadi yang kami kumpul secara langsung dan tidak langsung daripada anda:

Maklumat identiti (”Maklumat Identiti”) – termasuk: sebarang maklumat yang mengenal pasti anda sebagai individu, orang yang masih hidup, nama [pertama, terakhir, singkatan], tarikh lahir, alamat e-mel, nombor telefon, nombor identifikasi pengguna unik (termasuk nombor keahlian adiClub anda atau pengenalan (“ID”), atau ID daripada mana-mana Platform adidas), nama samaran, kata laluan, identifikasi dan nama pengguna media sosial dan maklumat yang telah diberi kepada kami melalui Facebook atau akaun Runtastic anda, cap jari peranti anda (termasuk cap jari pada pelayaran), kod kad hadiah yang telah diberikan kepada anda dan alamat IP pelayaran anda. Kami menggunakannya untuk mengesahkan identiti anda.

Maklumat perhubungan (“Maklumat Perhubungan“) – termasuk: sebarang maklumat yang boleh kami gunakan untuk menghubungi anda, nombor telefon anda, alamat penghantaran dan pembayaran, alamat e-mel, messenger ID, nama pengguna (username) media sosial dan mana-mana saluran komunikasi yang anda telah guna untuk menhubungi kami bagi mendapatkan maklumat yang lebih lanjut. Kami menggunakannya untuk menghubungi anda bagi sebab yang berbeza, bergantung kepada tujuan yang dinyatakan di bawah.

Maklumat lokasi (“Maklumat Lokasi”) – termasuk: sebarang maklumat yang boleh kami gunakan untuk mengenal pasti lokasi anda, sama ada secara masa nyata atau sebaliknya, lokasi kediaman anda, lokasi daftar masuk kini anda [alamat IP], maklumat lokasi peranti masa nyata melalui penderia dan isyarat peranti, lokasi GPS (sekiranya anda ingin berkongsi dengan kami, sebagai contoh melalui tetapan peranti mudah alih anda), atau maklumat yang membolehkan kami untuk mengenal pasti di mana anda berada, atau apabila anda “daftar masuk” ke acara atau laman web pada laman media sosial yang menunjukkan lokasi dan jika ia dikongsi dengan kami. Kami menggunanya untuk membantu anda mencari benda yang anda sedang cari di lokasi kini anda.

Maklumat saiz (“Maklumat Saiz”)– termasuk: saiz kasut, saiz baju, ketinggian, keberatan, dada, pinggang, pinggul, inseam, bentuk badan, ukuran tumit kaki. Kami menggunakannya untuk memastikan gear anda sesuai.

Maklumat pembayaran, pembelian dan transaksi (“Maklumat Pembayaran”) – termasuk: sebarang maklumat yang kami gunakan untuk melengkapkan atau berkaitan dengan rekod pembelian dan invois anda, maklumat pembayaran anda (butiran kad kredit atau butiran platform pembayaran), profil risiko pembayaran (diberikan kepada kami oleh penyelesaian risiko pembayaran (payment risk solution) kami), kart belian (barang yang ditempah oleh anda), maklumat penghantaran, alamat penghantaran dan pembayaran, nombor pesanan pelanggan, sejarah pembelian dengan adidas, nombor resit, ID transaksi, ID invoice, ID transaksi kedai, nilai pembelian, nombor pengesahan pesanan, nombor penjejakan pesanan dan sebarang maklumat lain yang berkaitan dengan pembelian anda. Kami menggunakannya untuk melengkapkan pesanan anda di Platformadidas, dalam kedai adidas, atau platform jualan yang lain.

Maklumat tingkahlaku dan profil (“Maklumat Tingkahlaku dan Profil”) – termasuk: sebarang maklumat yang menunjukkan pilihan anda, sama ada secara nyata – jika diberikan oleh anda - atau disimpulkan, pilihan aktiviti (sukan), maklumat penyertaan acara, rancangan senaman, interaksi digital dalam kedai, pilihan laman/jenama, pilihan bahasa, produk dan keutamaan sifat-sifat produk, pilihan lokasi kedai, sejarah belian anda (semua barang di dalam troli membeli-belah), barangan wishlist, tingkah laku pelayaran anda, keutamaan pelayaran anda, mana-mana butiran “keutamaan” belian yang anda berikan kepada kami dalam profil anda dan tetapan Platform adidas, sebarang maklumat yang anda berikan kepada kami apabila anda berinteraksi dengan komuniti kami seperti adidas Runners, menyertai acara atau kempen sebagai jurulatih, ahli pasukan, peserta atau penganjur acara kami,, interaksi dalam kedai, sejarah senaman anda, ulasan produk, interaksi media sosial dengan kami, dan sebarang maklumat yang kami ada mengenai anda yang boleh membantu kami memahami anda sebagai seorang pengguna dengan lebih baik, termasuk “Maklumat Komuniti” (seperti yang ditakrifkan di bawah). Kami menggunakannya untuk lebih memahami anda sebagai seorang pengguna, supaya kami dapat menghantar mesej pemasaran yang mengandungi hanya produk dan perkhidmatan yang kami berpendapat akan meminati anda.

Maklumat komuniti (“Maklumat Komuniti”) – termasuk: maklumat yang diberikan oleh anda semasa anda menyertai pelbagai acara dan komuniti adidas sama ada sebagai pelatih, ahli pasukan, penyerta atau sebagai promoter di acara kami, termasuk contoh: gambar, video, nama samaran anda, kumpulan anda, minat dan keutamaan anda, maklum balas anda, leader boards, penyertaan acara, kumpulan yang disertai, dan maklumat pendaftaran. Kami menggunakan maklumat ini untuk mengatur acara-acara dan komuniti dan untuk memahami anda sebagai seorang pengguna dengan lebih baik.

Maklumat interaksi dan aktiviti media sosial (“Maklumat Media Sosial”) – termasuk: sebarang maklumat tentang anda yang kami dapatkan melalui saluran media sosial seperti Facebook, Instagram, Google, dan lain-lain, apabila kami menggunakan saluran ini untuk pengiklanan, tujuan analitik atau untuk memperkayakan profil anda dengan adidas termasuk: mana-mana maklumat media sosial yang sedia ada kepada orang awam seperti nama pengguna media social, interaksi media sosial dan paparan awam, “Likes” anda dan reaksi yang lain, kenalan media sosial anda, gambar anda yang tersedia secara awam, atau yang anda hantar kepada kami dengan menyebut kami atau mengikuti media sosial kami dengan mengguna nama pengguna atau “hashtags”, komen atau mesej yang dikongsikan oleh anda dengan kami secara terbuka atau peribadi di platform media sosial. Tambahan pula, kami mungkin boleh mendapatkan maklumat ini secara tidak langsung daripada rangkaian media sosial (contohnya: Facebook, Snapchat, Google, Instagram, dan lain-lain) apabila kami mengiklankan pada platform-platform ini, yang mungkin termasuk penyertaan dan keahlian anda pada topik dan/atau kumpulan tertentu, tetapan profil dan keutamaan anda, tingkah laku anda pada platform berbeza yang dimiliki oleh syarikat yang sama.

Maklumat peranti mudah alih (“Maklumat Peranti Mudah Alih”) – termasuk: maklumat mengenai peranti anda atau pelayaran anda yang memberi kami idea tentang tingkah laku pelayaran atau penggunaan peranti, pengecam unik lanjutan peranti (“device extended unique identifier” atau “EUI”), ID peranti, cap jari peranti, maklumat IP/Wifi, sistem pengendalian, data yang disimpan pada peranti apabila akses diberikan, maklumat log apabila akses kepada peranti (seperti kamera) yang diberikan oleh anda. Maklumat peranti anda dikumpul melalui Platform adidas, terutamanya aplikasi mudah alih adidas, dan maklumat pelayaran anda dikumpul melalui cookies, tags dan piksel. Ini sering diperlukan untuk tujuan keselamatan rangkaian. Ini termasuk, tetapi tidak terhad kepada: alamat IP, tarikh dan masa layari, berapa lama anda berada di laman web kami, rujukan URL (sekiranya anda layari laman kami melalui laman yang berbeza atau iklan), halaman yang dilayari dalam laman kami, jenis pelayar anda, jenis peranti, versi-versi, sistem operasi.

Maklumat aktiviti kecergasan (“Maklumat Aktiviti Kecergasan“)– termasuk: sebarang maklumat yang berkaitan dengan aktiviti kecergasan anda yang telah anda jejaki menggunakan Platform adidas kami (termasuk aplikasi mudah alih adidas Running and Training), jenis aktiviti, jarak, tempoh senaman, rutin senaman (masa mula dan akhir), markah kecergasan, kepantasan, data penggunaan ruang, kelajuan,data sensor (sebagai contoh matlamat langkah, jangka masa, kadar, jarak, kalori, dengupan jantung, RunScore dan kelajuan), dan sebarang data lain yang berkaitan denganaplikasi mudah alih adidas Running dan Training. Kami menggunakanya untuk membantu anda menambahbaikkan matlamat prestasi anda dan menambahbaikkan pengalaman penggunaan anda dan mengenalpasti produk mana yang mungkin terbaik untuk anda berdasarkan pola senaman anda.

Penulisan surat (”Penulisan Surat”) – termasuk: sebarang penulisan surat diantara anda dan pasukan perkhidmatan pelanggan kami, dan/atau pekerja dan pegawai kami, perbualan yang kita ada apabila anda menghubungi perkhidmatan pelanggan, e-mel yang anda hantar kepada kami mengenai produk atau perkhidmatan kami, aduan yang anda tujukan kepada kami melalui pos, e-mel, faks, atau panggilan telefon, atau mesej kepada Platform adidas, nota yang kami sediakan berkenaan maklum balas anda, panggilan telefon dari perkhidmatan pelanggan kami kepada anda, rakaman suara yang dibuat oleh perkhidmatan pelanggan apabila kami mempunyai hak untuk berbuat demikian dan sebarang komunikasi yang lain antara anda dengan pegawai adidas. Kami merekodkan semua panggilan perkhidmatan pelanggan untuk tujuan jaminan kualiti.

Maklumat keutamaan (“Maklumat Keutamaan”) – termasuk: bahasa keutamaan, lokasi daftar masuk, barangan wishlist, alamat penghantaran keutamaan, pilihan pelayar, penulisan surat daripada kami kepada anda, ulasan produk adidas anda. Kami menggunakannya untuk memberi anda kemudahan apabila anda melayari dan/atau membeli belah di laman dan aplikasi mudah alih kami (“aplikasi”).

Maklumat keahlian adiClub (“Maklumat Pentadbiran Keahlian”) – termasuk: Maklumat identiti (seperti nama pertama dan akhir, alamat e-mel dan nombor telefon bimbit), identifikasi unik ahli (ID ahli), tarikh anda menjadi ahli, ID kedai (jika anda berdaftar dalam kedai), sumber ID, negara dan jenama keahlian asal anda, peringkat ahli, tarikh pencapaian peringkat keahlian, mata keahlian, sejarah penglibatan, sejarah ganjaran, baucar keahlian yang berkaitan dengan ahli, kupon diskaun yang tersedia, ID sumber pemerolehan. Semua maklumat yang disenaraikan di sini akan disimpan selama anda adalah ahli adiClub.

Maklumat pelayaran (“Maklumat Pelayaran”) – termasuk sebarang maklumat tentang tingkah laku pelayaran anda. Ini mungkin termasuk: nama pelayaran, alamat IP (termasuk alamat IP yang hash), data aliran klik, tarikh dan masa di laman, masa sewaktu di laman, halaman yang dilawati dan pautan yang telah anda klik dalam mesej pemasaran atau laman web kami, URL rujukan yang membawa anda ke laman kami.

Imej dan rakaman (“Imej dan Rakaman”) – termasuk sebarang imej, suara atau rakaman video yang telah kami rakam atau perolehi di mana anda boleh dikenal pasti. Ini mungkin termasuk: rakaman CCTV, imej yang diambil di kedai kami dan/atau di acara, rakaman video yang dibuat semasa acara atau interaksi tertentu, rakaman suara yang dibuat semasa acara atau interaksi (tidak termasuk penulisan surat dengan perkhidmatan pelanggan), sebarang imej yang telah anda kongsi dengan kami melalui media sosial.

Maklumat kesihatan (“Maklumat Kesihatan”) - termasuk sebarang maklumat yang berkaitan dengan kesihatan atau vital anda seperti indeks jisim badan (BMI), degupan jantung dalam masa setiap minit, atau maklumat tentang sebarang ketidakupayaan. Ini hanya akan digunakan apabila anda telah membenarkan kami untuk menggunakannya – dengan persetujuan anda – atas sebab-sebab dan tujuan-tujuan tertentu seperti yang dinyatakan dalam Dasar Privasi ini.

Pendapat peribadi (“Pendapat Peribadi”) – termasuk sebarang pendapat yang telah anda kongsikan dengan kami yang menunjukkan pandangan dan ulasan anda. Ini mungkin termasuk apabila anda memberikan kepada kami maklum balas dan menyemak penilaian perkhidmatan atau produk kami, atau jika anda mengambil bahagian dalam sebarang perbincangan penyelidikan dan pembangunan produk.

Data peribadi sensitif (“Data Peribadi Sensitif”) – termasuk sebarangmaklumat yang telah anda kongsikan yang mungkin menunjukkan atau mendedahkan ciri-ciri tertentu tentang anda termasuk pendapat politik anda, kepercayaan agama atau falsafah, atau kesihatan. Ini hanya akan digunakan apabila anda telah membenarkan kami untuk menggunakannya – dengan persetujuan anda – untuk sebab-sebab dan tujuan-tujuan tertentu seperti yang dinyatakan dalam Dasar Privasi ini.

5. Apakah adidas buat dengan Data Peribadi anda dan kenapa (Tujuan, Pemprosesan, Dasar Undang-undang)?

Dasar undang-undang di mana kami berdasarkan untuk memproses Data Peribadi anda adalah:

a. Persetujuan anda:

Apabila anda:

i. Akses, guna dan/atau interak dengan kami melalui Platform adidas;

ii. Penyertaan dalam sebarang ulasan produk atau survey kami; dan/atau

iii. Penyertaan dalam sebarang acara dan komuniti,

anda membenarkan kami memproses Data Peribadi anda untuk tujuan yang dikenalpasti di dalam Dasar Privasi dan dengan cara yang dinyatakan dalam Dasar Privasi ini.

Kami akan mendapat persetujuan anda secara berasingan jika kami memproses Data Peribadi anda untuk sebarang tujuan khusus yang lain, sebagai contoh di mana Data Peribadi anda akan diproses untuk tujuan yang berkaitan dengan penghantaran mesej pemasaran dan promosi kepada anda dan menjemput anda ke acara kami.

Kami juga akan mendapatkan persetujuan nyata anda jika kami memproses Data Peribadi Sensitif anda.

b. Pelaksanaan Kontrak: Kami akan memproses Data Peribadi anda untuk menyempurnakan obligasi kontraktual kami, supaya kami boleh menyediakan anda produk dan/atau perkhidmatan yang diminta oleh anda.

c. Obligasi undang-undang: Kami akan memproses Data Peribadi anda untuk mematuhi mana-mana obligasi undang-undang di bawah undang-undang yang terpakai dan yang kami tertakluk kepada.

Dalam seksyen ini, kami menjelaskan:

a. Bila dan mengapa kami memerlukan Data Peribadi anda (“Tujuan”)?

b. Apa yang kami buat terhadap Data Peribadi anda untuk setiap Tujuan (“Pemprosesan“)?

c. Data Peribadi yang mana kami perlukan untuk setiap Tujuan (“Kategori Data Peribadi”)?

d. Dengan siapakah (jenis pembekal perkhidmatan) kami berkongsi Data Peribadi anda bersama untuk mencapai Tujuan (“Kategori Penerima")?

I. LAMAN (DOMAIN ADIDAS) OPERASI DAN APLIKASI OPERASI

PEMPROSESAN

Untuk menjalankan laman web yang sambung ke domain adidas dan aplikasi adidas, membaiki pepijat (bugs) untuk memastikan anda sentiasa dapat melihat laman seperti yang kami inginkan, dan memantau pematuhan dengan terma-terma dan syarat-syarat, kami menapis semua trafik ke laman web kami dan menganalisiskan data yang kami terima daripada server kami.

Penggunaan Cookies/Tags/Piksel: Kami mungkin akan mengumpul maklumat peribadi anda untuk tujuan ini dengan menggunakan teknologi seperti cookies, pikseldan tags untuk mengumpul maklumat peranti anda. Maklumat lanjut adalah sedia ada dalam “XVIII. PENGUMPULAN MAKLUMAT PERANTI ANDA PADA LAMAN WEB DENGAN MENGGUNAKAN COOKIES, PIKSEL, TAGS, DAN TEKNOLOGI YANG SERUPA”.

KATEGORI DATA PERIBADI

Maklumat Peranti Mudah Alih

Maklumat Identiti

Maklumat Tingkah laku dan Profil

Maklumat Pelayaran

Maklumat Keutamaan

KATEGORI PENERIMA

Pengguna Data adidas

Pembekal / Sokongan pentadbiran laman

II. DOMAIN DAN KESELAMATAN RANGKAIAN DAN PENGESAHAN PENGGUNA

PEMPROSESAN

Untuk melindungi domain kami, mengesan aktiviti yang luar biasa, dan mengelakkan ancaman keselamatan dan melindungi pelawat laman kami daripada akses yang tidak dibenarkan (seperti penggodam), kami menapis semua trafik ke laman web kami, dan mengesahkan maklumat log masuk pengguna kami dengan menggunakan token untuk mengesahkan maklumat yang anda beri kepada kami dan membandingkannya dengan maklumat lain yang tersedia, seperti identiti (credentials) yang anda beri secara langsung kepada adidas atau platform lain (seperti Runtastic atau Facebook) atau maklumat yang sedia ada dalam domain awam untuk memastikan hanya pengguna yang “dibenarkan” mempunyai akses ke laman kami.

Penggunaan Cookies/Tags/Piksel: Kami mungkin akan mengumpul maklumat peribadi anda untuk tujuan ini dengan menggunakan teknologi seperti cookies, pikseldan tags untuk mengumpul maklumat peranti anda. Maklumat lanjut adalah sedia ada dalam “XVIII. PENGUMPULAN MAKLUMAT PERANTI ANDA PADA LAMAN WEB DENGAN MENGGUNAKAN COOKIES, PIKSEL, TAGS, DAN TEKNOLOGI YANG SERUPA”.

KATEGORI DATA PERIBADI

Maklumat Peranti Mudah Alih

Maklumat Identiti

Maklumat Tingkah laku dan Profil

Maklumat Pelayaran

Maklumat Keutamaan

KATEGORI PENERIMA

Pengguna Data adidas

Pembekal / sokongan pentadbiran laman

III. IDENTITI GLOBAL UNTUK SEMUA PLATFORM ADIDAS – PENGALAMAN PENGGUNA

PEMPROSESAN

Kami tahu bahawa anda tidak suka mengingati nama pengguna dan kata laluan, atau perlu mendaftar beberapa kali.

Untuk membolehkan pengguna-pengguna kami log masuk ke Platform adidas, termasuk portal, perkhidmatan, komuniti dan aplikasi yang dioperasikan oleh atau bagi pihak Pengguna Data adidas (yang termasuk perkhidmatan dan aplikasi mudah alih adidas Running dan adidas Training) dengan satu set identiti log-masuk (“Log Masuk adidas”), kami menyimpan Log Masuk adidas anda dalam platform pengesahan global kami. Apabila anda mengguna Log Masuk adidas anda untuk memasuki mana-mana Platform adidas, kami akan mengguna token untuk mengesahkan identiti anda dengan platform pengesahan global kami. Ini juga dengan selanjutnya memastikan keselamatan rangkaian dan domain kami.

Penggunaan Cookies/Tags/Piksel: Kami mungkin akan mengumpul maklumat peribadi untuk tujuan ini dengan menggunakan teknologi seperti cookies, pikseldan tags untuk mengumpul maklumat peranti anda. Maklumat lanjut adalah sedia ada dalam “XVIII. PENGUMPULAN MAKLUMAT PERANTI ANDA PADA WEBSITE KAMI DENGAN MENGGUNAKAN COOKIES, PIKSEL, TAGS, DAN TEKNOLOGI YANG SERUPA”.

KATEGORI DATA PERIBADI

Maklumat Identiti (nama pengguna, kata laluan,e-mel)

Maklumat Pelayaran

Maklumat adiClub (untuk ahli adiClub sahaja)

Maklumat Pentadbiran Keahlian

Maklumat Keutamaan

KATEGORI PENERIMA

Pengguna Data adidas Laman pembekal pentadbiran sokongan

IV. PENJUALAN PRODUK ADIDAS – PESANAN DALAM TALIAN ATAU LUAR TALIAN

PEMPROSESAN

Untuk proses pesanan dalam talian dan/atau dalam aplikasi, pastikan bayaran anda telah diterima, mematuhi keperluan dalam terma-terma dan syarat-syarat kami (3.seperti yang dinyatakan pada www.adidas.com.my/en/terms_and_conditions) (untuk penjualan produk kepada anda) termasuk invois pemprosesan, penghantaran, perkhidmatan peribadi, penukaran dan pemulangan, klik dan mengumpul. Pesanan anda tidak akan disempurnakan jika pengesanan penyelesaian penipuan pembayaran memberi insyarat bahawa transaksi anda mencurigakan dan berkemungkinan melibatkan fraud. Sila dimaklumkan bahawa sistem pengesanan penipuan pembayaran merupakan proses membuat keputusan secara automatik. Ia adalah diperlukan untuk membolehkan kami menyempurnakan kontrak dengan anda.

KATEGORI DATA PERIBADI

Maklumat Identiti

Maklumat Pelayaran

Maklumat Perhubungan

Maklumat Lokasi

Maklumat Saiz

Maklumat Pembayaran

Penulisan Surat

Imej dan Rakaman

Maklumat Peranti Mudah Alih

Maklumat adiClub (untuk ahli adiClub sahaja)

Maklumat Pentadbiran Keahlian

KATEGORI PENERIMA

Pengguna Data adidas

Rakan jualan (di mana terpakai)

Pembekal pengeluar

Pembekal perkhidmatan penghantaran

Pembekal penyelesaian risiko pembayaran

Pembekal pemprosesan pembayaran

Pembekal penyelesaian IT cloud

V. PENGESANAN PENIPUAN PEMBAYARAN

PEMPROSESAN

Kami menggabungkan maklumat pembelian yang anda berikan kepada kami dengan maklumat lain yang kami dapat melalui pembekal perkhidmatan pencegahan bayaran risiko dan fraud pihak ketiga untuk memastikan sebarang pembelian adalah sah, atau anda tidak membeli produk kami dengan melanggar terma-terma dan syarat-syarat kami. Ini bermaksud bergantung kepada keputusan analisis maklumat anda, kami mungkin akan menolak pesanan anda, dan menolak bayaran anda. Ini adalah proses membuat keputusan secara automatik yang diperlukan untuk menyempurnakan kontrak pembelian kami dengan anda.

KATEGORI DATA PERIBADI

Maklumat Identiti

Maklumat Pelayaran

Maklumat Perhubungan

Maklumat Tingkah laku dan Profil

Maklumat Pembayaran

Maklumat Peranti Mudah Alih

KATEGORI PENERIMA

Pengguna Data adidas

Pembekal penyelesaian risiko pembayaran

Pembekal pemprosesan pembayaran

Pembekal penyelesaian IT cloud

VI. PENGHANTARAN PRODUK

PEMPROSESAN

Setelah anda berjaya meletakkan pesanan anda, kami menggunakan butiran perhubungan anda (rumah dan/atau maklumat penghantaran) dan maklumat pembelian lain untuk menghantar produk yang anda telah beli kepada anda.

KATEGORI DATA PERIBADI

Maklumat Identiti: Nama

Maklumat Kenalan: Alamat penghantaran

KATEGORI PENERIMA

Pengguna Data adidas

Pembekal perkhidmatan penghantaran

Pembekal penyelesaian IT cloud

VII. PENJEJAKAN PENGHANTARAN ELEKTRONIK

PEMPROSESAN

Ini adalah perkhidmatan yang disediakan atas permintaan pelanggan daripada pembekal perkhidmatan penghantaran (“Rakan Penghantaran”) kami.

Anda mempunyai pilihan untuk menjejak penghantaran anda dengan menggunakan perkhidmatan-perkhidmatan yang diberikan secara langsung oleh Rakan Penghantaran kami; tetapi, kami hanya boleh mengongsi maklumat anda dengan Rakan Penghantaran kami untuk tujuan ini dengan persetujuan anda. Perkhidmatan-perkhidmatan ini disediakan di platform Rakan Penghantaran. Anda seharusnya membaca Dasar Privasi mereka berkenaan dengan pemprosesan Data Peribadi anda bagi tujuan ini.

KATEGORI DATA PERIBADI

Maklumat Identiti

Maklumat Perhubungan

Sebarang maklumat lain yang anda mungkin secara langsung dan secara sukarela memberi kepada Rakan Penghantaran

KATEGORI PENERIMA

Rakan Penghantaran

VIII. OPERASI ANALISIS PERNIAGAAN

PEMPROSESAN

Kami perlu mengetahui prestasi perniagaan kami. Ini adalah demi kepentingan para pemegang saham, ahli lembaga pengarah, pekerja kami dan rakan kongsi kami. Untuk tujuan ini, kami perlu menganalisis maklumat dalam kategori berbeza untuk memahami bagaimana produk kami dijual di pasaran yang berbeza, apa ciri-ciri yang popular dalam produk kami, apa yang laku dan apa yang tidak dari segi pemasaran dan kempen pengiklanan, reka bentuk produk kami dan strategi pengedaran, reka bentuk laman web dan pengalaman pengguna secara keseluruhan, supaya kami dapat mewujudkan, melaksanakan dan menilaikan strategi perniagaan kami.

Ini termasuk menganalisis data untuk memahami bagaimana pengguna melayar Platform adidas untuk menambahbaik reka bentuk pengalaman pengguna kami supaya memastikan anda akan terus membeli produk dan berinteraksi dengan kami dalam Platform adidas.

Untuk mengurangkan risiko terhadap anda sebagai seorang individu, kami hanya akan mengguna sama ada pengenalpastian pelanggan unik (unique consumer identifier) atau alamat IP untuk tujuan ini.

Anda boleh mengetahui cara Pembekal Penyelesaian Analisis Data kami menyediakan perkhidmatan analisis dengan menggunakan data anda di sini:

Analisis Kumpulan Data Adobe:

https://marketing.adobe.com/resources/help/en_US/reference/c_Privacy_Overview.html

Analisis Kumpulan Data Google:

https://support.google.com/analytics/answer/6318039?hl=en

KATEGORI DATA PERIBADI

Maklumat Identiti: Pengenalpastian Pelanggan Unik (sahaja)

Maklumat Saiz

Maklumat PembayaranMaklumat Tingkahlaku dan Profil

Maklumat Pelayaran

Maklumat Komuniti

Maklumat Aktiviti Kecergasan dan Maklumat Kesihatan: jika kami mengumpul dan memproses maklumat aktiviti dan kesihatan anda, kami akan meminta persetujuan anda secara nyata

Maklumat Peranti Mudah Alih

Penulisan Surat

Maklumat adiClub (untuk ahli adiClub sahaja)

Maklumat Pentadbiran Keahlian

KATEGORI PENERIMA

Pengguna Data adidas

Bakal pembeli dan pelabur

Pembekal perkhidmatan perundingan perniagaan

Pembekal penyelesaian analisis data

Pembekal penyelesaian IT cloud

IX. PERKHIDMATAN PELANGGAN

PEMPROSESAN

Kami mengumpul Data Peribadi anda untuk memberitahu anda bila produk yang anda suka adalah tersedia atas permintaan anda dan menjawab soalan-soalan dan kebimbangan anda melalui pelbagai saluran komunikasi yang kami sediakan untuk anda.

KATEGORI DATA PERIBADI

Maklumat Identiti

Maklumat Perhubungan

Maklumat Lokasi

Maklumat Saiz

Maklumat Pembayaran

Penulisan Ssurat

Imej dan Rakaman

Maklumat adiClub (untuk ahli adiClub sahaja)

Maklumat Pentadbiran Keahlian

KATEGORI PENERIMA

Pembekal perkhidmatan pelanggan

Pengguna Data adidas

Rakan jualan (di mana terpakai)

Pembekal perkhidmatan pelanggan

Pembekal penyelesaian risiko pembayaran

Pembekal pemprosesan bayaran

Pembekal penyelesaian IT cloud

X. MESEJ PEMASARAN YANG DIPERIBADIKAN MELALUI E-MEL (Pendaftaran Surat Berita)

PEMPROSESAN

Kami menghantar kepada anda mesej pemasaran yang kami rasa anda akan minati (“diperibadikan”) ke alamat e-mel yang anda beri kepada kami kerana anda telah mendaftar untuk surat berita e-mel kami.

Untuk menghantar mesej yang “diperibadikan”, memerhati tingkah laku anda dalam talian (dan kadang-kala, di mana terpakai, luar talian) dan menganalisis tingkah laku anda dengan melakukan analisis untuk menganggar produk yang anda mungkin minati, dan dapat memanfaatkan anda. Ini memerlukan kami untuk mengumpul pelbagai Kategori Data Peribadi daripada anda. Kami menggunakan perkakas analisis yang pelbagai untuk memahami apa tingkah laku anda bermaksud dari segi anda suka dan tidak suka terhadap pelbagai barisan produk, dan untuk memahami impak (kadar berjaya) mesej yang dihantar kepada anda.

Penggunaan Cookies/Tags/Piksel: Kami mungkin akan mengumpul Data Peribadi anda untuk tujuan ini dengan menggunakan teknologi seperti Cookies, Pikseldan Tags untuk mengumpul maklumat peranti anda. Maklumat selanjutnya tersedia dalam “XVIII. PENGUMPULAN MAKLUMAT PERANTI ANDA PADA LAMAN WEB DENGAN MENGGUNAKAN COOKIES, PIKSEL, TAGS, DAN TEKNOLOGI YANG SERUPA”.

KATEGORI DATA PERIBADI

Maklumat Identiti

Maklumat Perhubungan (jika tersedia kepada adidas)

Maklumat Lokasi

Maklumat Saiz (jika tersedia kepada adidas)

MaklumatPembayaran (jika tersedia kepada adidas)

Maklumat Tingkah laku dan Profil (jika tersedia kepada adidas)

Maklumat Pelayaran

Maklumat Komuniti (jika tersedia kepada adidas)

Maklumat Media Sosial (jika tersedia kepada adidas)

Maklumat Aktiviti Kecergasan dan Maklumat Kesihatan (jika tersedia kepada adidas): jika kami mengumpul dan memproses maklumat aktiviti anda, kami akan meminta persetujuan anda secara nyata.

Maklumat Peranti Mudah Alih

Maklumat Keutamaan (jika tersedia kepada adidas)

KATEGORI PENERIMA

Pengguna Data adidas

Pembekal sokongan emel pemasaran

Pembekal penyelesaian IT cloud

XI. MESEJ PEMASARAN YANG DIPERIBADIKAN MELALUI EMEL (melalui kontrak yang wujud)

PEMPROSESAN

Kami menghantar mesej pemasaran yang kami rasa anda akan minati (“diperibadikan”) kepada alamat e-mel yang anda memberi kepada kami dalam kontrak pembelian. Untuk menghantar mesej yang “diperibadikan”, memerhati tingkah laku dalam talian (dan kadang-kadang, di mana terpakai, luar talian), dan menganalisis tingkah laku anda dengan menggunakan analisis yang terbaik untuk menjangka barisan produk mana yang anda mungkin berminat, dan anda dapat manfaat daripadanya. Ini memerlukan kami untuk mengumpul pelbagai kategori Data Peribadi daripada anda. Kami menggunakan perkakas analisis yang berbeza untuk memahami apa cara tingkah laku anda dari segi “like” dan “dislike” anda terhadap pelbagai barisan produk kami, dan untuk memahami impak (kadar berjaya) mesej yang kami menghantar kepada anda.

Penggunaan Cookies/Tags/Piksel: Kami mungkin akan mengumpul maklumat peribadi anda untuk tujuan ini dengan menggunakan teknologi seperti Cookies, Piksel dan Tags untuk mengumpul maklumat peranti anda. Maklumat lanjut adalah sedia dalam “XVIII. PENGUMPULAN MAKLUMAT PERANTI ANDA PADA LAMAN WEB KAMI DENGAN MENGGUNAKAN COOKIES, PIKSEL, TAGS, DAN TEKNOLOGI YANG SERUPA”.

KATEGORI DATA PERIBADI

Maklumat Identiti

Maklumat Perhubungan (jika tersedia kepada adidas)

Maklumat Lokasi

Maklumat Saiz (jika tersedia kepada adidas)

Maklumat Pembayaran (jika tersedia kepada adidas)

Maklumat Tingkah laku dan Profil (jika tersedia kepada adidas)

Maklumat Komuniti (jika tersedia kepada adidas)

Maklumat Pelayaran

Maklumat Media Sosial (jika tersedia kepada adidas)

Maklumat Aktiviti Kecergasan dan Maklumat Kesihatan (jika tersedia kepada adidas): jika kami mengumpul dan memproses maklumat aktiviti anda, kami akan meminta persetujuan anda secara nyata.

Maklumat Peranti Mudah Alih

Maklumat Keutamaan (jika tersedia kepada adidas)

Maklumat adiClub (untuk ahli adiClub sahaja)

Maklumat Pentadbiran Keahlian

KATEGORI PENERIMA

Pengguna Data adidas

Pembekal / sokongan e-mel pemasaran

Pembekal penyelesaian IT cloud

XII. MESEJ SASARAN PADA PLATFORM PENGIKLANAN PIHAK KETIGA

PEMPROSESAN

Kami menggunakan platform pengiklanan pihak ketiga, seperti Facebook, Google, Youtube, Instagram dan lain-lain untuk menghantar mesej yang disasarkan pada anda, berdasarkan tingka h laku anda dan corak pelayaran anda, pada masa dan lokasi yang khusus di platform ini untuk meningkatkan kecekapan kempen pengiklanan kami. Kami mengguna penyelesaian pihak ketiga seperti Google Audience dan Facebook Custom Audience untuk membantu kami membuat kerja dengan lebih baik dalam pemasaran kempen dan mesej kami kepada pelanggan kami (“Rakan Pengiklanan”). Data Peribadi anda akan dikongsi dengan platform pengiklananRakan Pengiklanan kami, dan mereka akan cuba memadankan profil anda dalam pangkalan data untuk menentukan masa dan tempat yang sesuai (halaman yang anda melayar) untuk menunjukkan iklan adidas kepada anda. Kami juga perlu menganalisis maklumat yang diperlukan ini untuk memahami impak kempen kami. Jika anda tidak bersetuju dengan penjejakan oleh kami bagi tujuan ini, anda masih dapat lihat iklan adidas di platform lain secara rawak.

Anda dapat mempelajari dengan lanjut cara Rakan Pengiklanan kami membantu kami mencapai tujuan ini dengan melawati laman web mereka:

Google Personalised Advertising:

https://support.google.com/adspolicy/answer/143465?hl=en

Google Advertising Policies:

https://support.google.com/adspolicy/answer/6020956

Facebook Lookalike Audiences:

https://www.facebook.com/business/help/164749007013531

Facebook Custom Audience Terms:

https://www.facebook.com/legal/terms/customaudience

Penggunaan Cookies/Tags/Piksel: Kami mungkin akan mengumpul maklumat peribadi anda untuk tujuan ini dengan menggunakan teknologi seperti Cookies, Piksel dan Tags untuk mengumpul maklumat peranti anda. Maklumat lanjut adalah sedia dalam “XVIII. PENGUMPULAN MAKLUMAT PERANTI ANDA PADA LAMAN WEB KAMI DENGAN MENGGUNAKAN COOKIES, PIKSEL, TAGS, DAN TEKNOLOGI YANG SERUPA”.

KATEGORI DATA PERIBADI

Maklumat Identiti

Maklumat Perhubungan (jika tersedia kepada adidas)

Maklumat Lokasi

Maklumat Saiz (jika tersedia kepada adidas)

MaklumatPembayaran (jika tersedia kepada adidas)

Maklumat Tingkah laku dan Profil (jika tersedia kepada adidas)

Maklumat Komuniti (jika tersedia kepada adidas)

Maklumat Pelayaran

Maklumat Media Sosial (jika tersedia kepada adidas)

Maklumat Aktiviti Kecergasan dan Maklumat Kesihatan (jika tersedia kepada adidas): jika kami mengumpul dan memproses maklumat aktiviti dan kesihatan anda, kami akan meminta persetujuan anda secara nyata.

Maklumat Peranti Mudah Alih

Maklumat Keutamaan (jika tersedia kepada adidas)

Maklumat adiClub (untuk ahli adiClub sahaja)

Maklumat Pentadbiran Keahlian

KATEGORI PENERIMA

Pengguna Data adidas

Rakan Pengiklanan

Platform media sosial

Pembekal perkhidmatan sasaran pemasaran

Pembekal penyelesaian IT cloud

XIII. PENTADBIRAN KEAHLIAN adiCLUB – DI MANA TERPAKAI

PEMPROSESAN

Seksyen ini terpakai apabila anda mencipta dan mendaftar akaun keahlian dan menjadi ahli adiClub.

Sila ambil maklum bahawa beberapa kedai adidas yang mengambil bahagian dalam Program Keahlian adiClub tidak diurus dan dikendalikan oleh kami (“Kedai-kedai Yang Tidak Dikendalikan Oleh adidas”) (seperti yang dinyatakan dalam Lampiran A, yang mungkin akan dikemas kini dari semasa ke semasa). Bagi tujuan untuk pendaftaran , mengumpul mata, menebus ganjaran atau sebaliknya menggunakan atau mendapatkan manfaat daripada Kelab dalam Kedai-kedai Yang Tidak Dikendalikan Oleh adidas kami, kami perlu mendedahkan Data Peribadi anda kepada Kedai tersebut dan sebagai balasan, Kedai tersebut perlu mendedahkan maklumat mengenai pembelian anda di Kedai mereka kepada kami. Sila ambil maklum bahawa Kedai-kedai Yang Tidak Dikendalikan Oleh adidas mungkin mengumpul, menggunakan atau memproses Data Peribadi anda untuk tujuan mereka tersendiri, justeru sila meminta dan membaca dengan teliti dasar privasi mereka. Dasar privasi Kedai-kedai Yang Tidak Dikendalikan Oleh adidas adalah bukan sebahagian daripada Dasar Privasi kami, dan mereka akan bertanggungjawab sepenuhnya terhadap dasar privasi dan penggunaan data oleh mereka sendiri.

adidas mengumpul dan mengunakan Data Peribadi keahlian adiClub anda bagi tujuan yang berikut:

1. Pematuhan kepada Terma-terma dan Syarat-syarat keahlian

2. Pemprofilan untuk kandungan yang diperibadikan, pengalaman, analisis perniagaan & pemasaran dan mesej pemasaran yang bersasar

1. Pematuhan kepada Terma-terma dan Syarat-syarat Keahlian

Apabila anda mendaftar dan mencipta akaun keahlian, kami mengumpul Data Peribadi anda untuk mentadbir akaun anda dan mematuhi Terma-terma dan Syarat-syarat adiClub.

Ini termasuk yang berikut:

a. mengumpul, menyimpan dan memproses Data Peribadi yang telah anda berikan dalam borang pendaftaran untuk mencipta profil keahlian dan akaun untuk anda;

b. memberikan ID keahlian pada profil dan akaun anda dan menggunakan ID keahlian anda bersama-sama dengan maklumat identiti lain yang telah anda berikan untuk mengenal pasti anda;

c. membolehkan butiran akaun keahlian anda untuk digunakan sebagai "Credential Global" adidas anda untuk mengakses kesemua Platform adidas di seluruh dunia;

d. memaparkan status semasa keahlian anda, termasuk maklumat profil anda, tahap, mata dan maklumat lain yang berkaitan dalam semua Platform adidas di seluruh dunia;

e. menghantar mesej pentadbiran keahlian kepada anda melalui e-mel termasuk mesej tentang status akaun anda (tahap naik dan/atau turun), pengurusan (ganjaran dibuka untuk anda dan cara untuk mendapatkannya) dan permintaan penyelenggaraan (contohnya, tetapan semula kata laluan);

f. menghantar mesej pentadbiran keahlian kepada anda melalui pemberitahuan push dalam aplikasi adidas tentang status akaun anda (tahap naik dan/atau turun), dan pengurusan (ganjaran dibuka untuk anda) dan permintaan penyelenggaraan (contohnya, tetapan semula kata laluan) - anda boleh mematikan pemberitahuan push pada bila-bila masa menggunakan "Tetapan" dalam peranti mudah alih anda. Akan tetapi, jika anda mematikan pemberitahuan push, kami mungkin perlu menghubungi anda melalui e-mel untuk mesej penting yang berkaitan dengan keahlian anda;

g. mengesahkan dan menggunakan maklumat profil serta akaun anda untuk tujuan mengambil bahagian dalam cabaran dan/atau promosi eksklusif untuk ahli - ini juga termasuk berkongsi butiran hubungan anda dengan rakan-rakan kongsi yang menyokong kami dalam mentadbirkan promosi terutamanya dalam situasi di mana anda telah memenangi hadiah;

h. mengira mata adiClub anda untuk memberi anda ganjaran - ini termasuk berkongsi Data Peribadi anda dengan rakan-rakan kongsi yang menyokong kami untuk mentadbir ganjaran, di mana ganjaran boleh diberikan melalui rakan kongsi atau secara eksklusif oleh rakan kongsi;

i. mengemas kini status mata anda setelah anda menggunakan mata untuk menebus ganjaran;

j. menjejaki aktiviti dan sejarah penebusan anda;

k. memberikan anda akses kepada tawaran dan promosi istimewa;

l. menghantar anda jemputan ke acara eksklusif;

m. membenarkan anda untuk mengakses produk edisi terhad;

n. menyediakan anda dengan ciri-ciri asas aplikasi mudah alih adidas Running dan adidas Training (tertakluk kepada perubahan) sebagai sebahagian daripada tawaran keahlian adiClub;

o. memberikan anda akses kepada kepada ciri-ciri premium aplikasi mudah alih adidas Running dan adidas Training yang ditawarkan sebagai ganjaran keahlian menurut terma-terma dan syarat-syarat keahlian adiClub;

p. memberikan anda akses kepada ciri premium aplikasi mudah alih aplikasi mudah alih adidas Running dan Latihan adidas melalui langganan yang dibeli daripada runtastic GmbH;

q. menyimpan alamat penghantaran dan butiran pembayaran anda untuk memendekkan masa daftar keluar atas talian dan dalam aplikasi;

r. menyimpan sejarah pesanan lengkap anda supaya anda boleh mengaksesnya pada bila-bila masa;

s. membolehkan anda menjejaki pesanan penghantaran anda daripada akaun anda;

t. mengakses profil keahlian anda dan memberikan anda perkhidmatan dan sokongan – termasuk mengemas kini maklumat akaun anda mengikut arahan yang diberikan oleh anda, memberikan anda sokongan dan menjawab pertanyaan anda tentang akaun anda, pembelian anda, sokongan teknikal untuk menggunakan aplikasi kami, menyokong anda dengan pertanyaan privasi anda - apabila anda menghubungi adidas melalui pelbagai saluran komunikasi menggunakan ID keahlian dan profil anda;

u. menyimpan kesemua Data Peribadi yang kami kumpul secara langsung atau tidak langsung daripada anda yang telah dikenal pasti melalui ID keahlian anda atau e-mel dengan profil keahlian anda, termasuk butiran yang mungkin anda kongsi di kedai dan/atau cawangan adidas yang mengambil bahagian atau atas talian atau pada aplikasi kami, untuk tujuan pengiraan mata dan tahap untuk membenarkan kesemua mata yang disenaraikan di atas; dan

v. berkongsi Maklumat Pentadbiran Keahlian adiClub (seperti yang ditakrifkan dalam bahagian 4 di atas) dengan Kedai-kedai Yang Tidak Dikendalikan Oleh adidas, Pengguna Data adidas dan/atau mana-mana pihak lain yang kami bekerjasama berhubungan dengan adiClub (“Rakan Kongsi adiClub”) dan menerima data daripada Rakan Kongsi adiClub untuk tujuan program keahlian adiClub, termasuk tetapi tidak terhad kepada perolehan dan penebusan mata dan ganjaran, dan semua tujuan lain seperti yang dinyatakan dalam terma-terma dan syarat-syarat adiClub. Jika anda ingin berhenti berkongsi data dengan Rakan Kongsi adiClub atau dengan adidas, anda boleh menarik balik persetujuan anda pada bila-bila masa, bagaimanapun, sila ambil perhatian, selepas anda menarik balik kebenaran, anda tidak akan dapat memperolehi mata atau ganjaran di mana-mana kedai yang mengambil bahagian.

2. Pemprofilan untuk kandungan yang diperibadikan, pengalaman, analitik perniagaan & pemasaran dan mesej pemasaran yang bersasar

Kami menggunakan Data Peribadi anda untuk mencipta kandungan yang diperibadikan untuk anda dan untuk memastikan kami berinteraksi dengan anda dengan cara yang lebih berkemungkinan untuk mengekalkan dan mengekalkan keahlian adiClub anda, membalas mesej pemasaran yang bersasar oleh kami, dan untuk terus membeli produk adidas dan mengunakan Platform adidas.

Ini termasuk yang berikut:

a. menghantar mesej e-mel yang diperibadikan kepada anda tentang cara mendapatkan mata adiClub atau mengekalkan tahap anda termasuk mesej promosi tentang produk adidas, perkhidmatan dan cadangan gaya hidup - anda boleh berhenti melanggan mesej ini pada bila-bila masa dengan menggunakan fungsi "Berhenti Melanggan” atau “Unsubscribe” dalam mesej;

b. menghantar pemberitahuan push kepada anda melalui aplikasi adidas tentang cara mendapatkan mata adiClub atau mengekalkan tahap anda termasuk mesej promosi tentang produk adidas, perkhidmatan dan cadangan kecergasan dan gaya hidup - anda boleh mematikan pemberitahuan push pada bila-bila masa menggunakan "Tetapan" dalam peranti mudah alih anda. Walau bagaimanapun, anda masih boleh menerima mesej dalam e-mel di mana anda boleh hentikan langganan secara terus melalui e-mel;

c. menjejak dan memantau tingkah laku pelayaran atas talian anda dengan menggunakan teknologi penjejakan tertentu (contoh. Cookies, piksels, tags) di laman web dan di Platform adidas kami;

d. menyimpan kesemua Data Peribadi yang telah kami kumpul secara langsung atau tidak langsung daripada anda yang telah dikenal pasti melalui ID keahlian anda atau e-mel dengan profil keahlian anda, termasuk butiran yang mungkin anda kongsi di kedai dan/atau cawangan adidas yang mengambil bahagian untuk tujuan menggunakannya untuk memperkayakan profil keahlian anda seperti yang dinyatakan di bawah;

e. menganalisis dan menilai semua Data Peribadi yang telah kami kumpul secara langsung atau tidak langsung daripada anda yang telah dikenal pasti melalui ID keahlian anda atau e-mel dengan profil keahlian anda, termasuk butiran yang mungkin anda kongsi di kedai dan cawangan adidas yang mengambil bahagian. Secara khususnya, ini termasuk menggunakan Data Peribadi anda dengan cara yang berikut:

· PEMPROFILAN (PENGURUSAN PENONTON)

Kami mencipta profil tentang anda dengan menyatukan kesemua maklumat yang telah anda berikan kepada kami secara langsung atau tidak langsung. Ini membolehkan kami untuk mewujudkan interaksi yang diperibadikan dengan anda berdasarkan interaksi masa lalu kami dan maklumat lain yang boleh kami gunakan untuk membuat kesimpulan tentang kesukaan dan tidak kesukaan anda. Kami menggunakan teknologi pengurusan penonton untuk memastikan mesej dan maklumat yang betul sampai kepada anda pada masa yang tepat melalui saluran yang betul. Ini termasuk menghantar mesej pemasaran tawaran dan produk kepada anda atau menghubungi anda merentasi media digital melalui iklan pada Platform adidas.

· ANALITIK PEMASARAN

Kami menggunakan data anda untuk tujuan analitik yang pelbagai untuk lebih memahami: a) cara anda melayar dan menggunakan platform kami; b) produk yang anda minati; c) ciri-ciri produk dan platform kami yang anda suka; d) kualiti perkhidmatan kami termasuk perkhidmatan pelanggan, pemasaran dan kempen pengiklanan yang ditujukan kepada anda, dan reaksi anda terhadap perkhidmatan ini; e) reka bentuk produk dan laman web kami; dan f) sama ada keseluruhan pengalaman pengguna berkesan untuk anda atau tidak. Kami menggunakan analisis ini untuk meningkatkan perkaitan komunikasi pemasaran kami kepada anda dan kualiti pengalaman pemperibadian kami merentas saluran dan platform kami.

· PENGAYAAN DATA

Kami mencipta satu, profil pengguna bersatu untuk anda dengan memadankan kesemua Data Peribadi di mana anda boleh dikenal pasti. Ini termasuk Data Peribadi yang kami kumpulkan secara langsung atau tidak langsung daripada anda merentas media digital atau luar talian, maklum balas yang anda berikan kepada kami, interaksi dan komunikasi anda dengan kami melalui pelbagai platform dan saluran komunikasi kami.

· MENAMBAHBAIKAN MODEL DATA

Kami menggunakan sains data dan profil dan Data Peribadi anda untuk mencipta model data yang boleh membantu kami untuk meningkatkan logik dalam aktiviti analitik kami yang memberi kami lebih cerapan tentang ulasan dan maklum balas anda, interaksi, keutamaan dan keperluan anda dalam produk dan perkhidmatan kami. Kami akan membandingkan model data yang kami cipta menggunakan profil anda dengan profil dan kategori pengguna lain yang serupa untuk meramalkan dan menganalisis pilihan anda dengan lebih lanjut.

KATEGORI DATA PERIBADI

Maklumat adiClub

Maklumat Pentadbiran Keahlian

Maklumat Saiz (jika tersedia kepada adidas)

Maklumat Pembayaran (jika tersedia kepada adidas)

Maklumat Tingkah laku dan Profil (jika tersedia kepada adidas)

Maklumat Komuniti (jika tersedia kepada adidas)

Maklumat Pelayaran

Maklumat Media Sosial (jika tersedia kepada adidas)

Maklumat Aktiviti Kecergasan dan Maklumat Kesihatan (jika tersedia kepada adidas): jika kami mengumpul dan memproses maklumat aktiviti dan kesihatan anda, kami akan meminta persetujuan anda secara nyata.

Maklumat Peranti Mudah Alih (jika tersedia kepada adidas)

Maklumat Keutamaan (jika tersedia kepada adidas)

KATEGORI PENERIMA

Pengguna Data adidas

Bakal pembeli dan pelabur

Pembekal perkhidmatan perunding perniagaan

Pembekal penyelesaian analitik data

Rakan adiClub

XIV. PENDAFTARAN ACARA PERSENDIRIAN

PEMPROSESAN

Apabila anda mendaftar untuk acara yang kami anjurkan yang mempunyai tempat yang terhad, kami akan menggunakan Data Peribadi yang anda beri untuk menempah tempat untuk anda. Data Peribadi anda akan digunakan berdasarkan terma-terma dan syarat-syarat yang berkaitan dengan acara tersebut.

KATEGORI DATA PERIBADI

Maklumat Identiti

Maklumat Perhubungan

Maklumat Lokasi

Maklumat Aktiviti Kecergasan dan Maklumat Kesihatan: sebarang maklumat kami mungkin kumpul daripada anda pada hari acara tersebut. Kami akan meminta persetujuananda secara nyata, sebelum mengumpul dan memproses maklumat aktiviti dan kesihatan anda.

Maklumat adiClub (untuk ahli adiClub sahaja)

Maklumat Pentadbiran Keahlian

Imej dan Rakaman

KATEGORI PENERIMA

Pengguna Data adidas

Rakan acara (di mana terpakai)

Pembekal penyelesaian IT cloud (di mana terpakai)

XV. PENDAFTARAN ACARA TERBUKA

PEMPROSESAN

Kami juga sering menganjurkan acara yang terbuka kepada semua. Kami mengguna Data Peribadi yang anda beri untuk memastikan anda dimaklumkan mengenai acara yang anda minati.

KATEGORI DATA PERIBADI

Maklumat Identiti

Maklumat Perhubungan

Maklumat Lokasi

Maklumat Aktiviti Kecergasan dan Maklumat Kesihatan: sebarang maklumat yang kami mungkin kumpul dari anda pada hari acara tersebut. Kami akan meminta persetujuan anda secara nyata, sebelum mengumpul dan memproses maklumat aktiviti dan kesihatan anda.

Maklumat adiClub (untuk ahli adiClub sahaja)

Maklumat Pentadbiran Keahlian

Imej dan Rakaman

KATEGORI PENERIMA

Pengguna Data adidas

Rakan acara (di mana terpakai)

Pembekal penyelesaian IT cloud (di mana terpakai)

XVI. PENYELIDIKAN DAN PEMBANGUNAN PRODUK

PEMPROSESAN

Kami menjalankan analisis untuk menyelidik dan menambahbaikkan produk dan perkhidmatan kami. Ini termasuk menyoal anda di kajian selidik, meminta maklum balas daripada anda, meminta anda mengkaji produk kami dan memberi ulasan anda kepada kami, meminta pembekal perkhidmatan lain untuk menjalankan penyelidikan pemasaran dan produk kepada kami, mencuba teknologi baru dalam produk kami yang mungkin mengumpul Data Peribadi untuk sentiasa berada di hadapan persaingan. Kami memproses maklumat berdasarkan “persetujuan” anda , oleh itu dengan menyertai sebarang ulasan produk atau kajian, anda memberi persetujuan kepada kami untuk memproses Data Peribadi anda untuk tujuan ini. Di mana anda ingin membantah pemprosesan Data Peribadi anda oleh kami untuk tujuan ini, kami akan menganonimasikan (anonymise) maklumat anda, supaya ia bukan lagi Data Peribadi.

KATEGORI DATA PERIBADI

Maklumat Identiti (hanya jika diperlukan oleh projek)

Maklumat Perhubungan (hanya jika diperlukan oleh projek)

Maklumat Lokasi (hanya jika diperlukan oleh projek)Maklumat Saiz

Maklumat Pembayaran (hanya jika diperlukan oleh projek)

Maklumat Tingkah laku dan Profil (hanya jika diperlukan oleh projek)

Maklumat Komuniti: ini adalah respon yang anda beri dalam mana-mana format yang anda setuju ketika masa projek tersebut.

Maklumat Pelayaran

Maklumat Media Sosial (hanya jika diperlukan oleh projek)

Maklumat Aktiviti Kecergasan (hanya jika diperlukan oleh projek): jika kami mengumpul dan memproses maklumat aktiviti anda, kami akan meminta persetujuan anda secara nyata.

Maklumat Peranti Mudah Alih (hanya jika diperlukan oleh projek)

Penulisan Surat (hanya jika diperlukan oleh projek)

Imej dan Rakaman

Maklumat Keutamaan

Maklumat adiClub (untuk ahli adiClub sahaja)

Maklumat Kesihatan : jika projek tersebut memerlukan anda untuk memberi maklumat kesihatan, kami akan meminta kebenaran anda secara nyata.

Pendapat Peribadi dan Data Peribadi Sensitif

KATEGORI PENERIMA

Pengguna Data adidas

Bakal Pembeli dan Pelabur

Pembekal Perkhidmatan Perunding Perniagaan

Pembekal Penyelesaian Analisis Data

Pembekal Pengeluar

Pembekal Penyelesaian IT Cloud

XVII. OBLIGASI UNDANG-UNDANG – KERJASAMA DENGAN PIHAK BERKUASA DAN PEGAWAI KAWAL SELIA (TERMASUK MAHKAMAH)

PEMPROSESAN

Apabila kami dihendaki di bawah sisi undang-undang untuk memberi Data Peribadi anda bagi tujuan keselamatan awam dan kebangsaan, pencegahan jenayah, penyiasatan dan pendakwaan, pencegahan penggubahan wang haram, prosiding kehakiman, melindungi hak dan kebebasan individu-individu lain, dan penguatkuasaan tuntutan sivil, kami akan memberi maklumat seperti yang diminta oleh pihak-pihak berkuasa atau pihak-pihak setelah kami berpuas hati bahawa permintaan tersebut adalah dihendaki di sisi undang-undang. Kami mungkin tidak boleh memaklumkan anda sekiranya ia adalah tidak dibernarkan di sisi undang-undang.

KATEGORI DATA PERIBADI

Mana-mana Kategori Data Peribadi yang diminta oleh pihak berkuasa penguatkuasaan

KATEGORI PENERIMA

Pengguna Data adidas

Pihak berkuasa tempatan dan kebangsaan, termasuk pihak berkuasa cukai

Agensi penguatkuasaan undang-undang tempatan dan kebangsaan

Badan kehakiman tempatan dan kebangsaan

XVIII. PENGUMPULAN MAKLUMAT PERANTI ANDA PADA LAMAN WEB KAMI DENGAN MENGGUNAKAN COOKIES, PIKSEL, TAGS, DAN TEKNOLOGI YANG SERUPANYA (“NOTIS COOKIES”)

Apabila anda melayari laman web adidas , kami menyimpan kumpulan data seperti cookies, piksel, tag containers, beacons, antara lain, dalam pelayar anda untuk mendapat maklumat tertentu mengenai sesi pelayaran anda yang semasa. Teknologi ini sering dirujuk sebagai “Cookies” secara kolektif oleh laman web lain. Cookies juga membolehkan laman web kami untuk mengingati tindakan dan keutamaan anda (seperti log masuk, bahasa, saiz huruf dan pilihan paparan lain) untuk suatu masa, supaya anda tidak perlu sentiasa memasuk semulan apabila anda melayari semula ke laman atau melayar dari satu halaman ke halaman lain. Kami menggunakan Cookies untuk pelbagai tujuan, yang juga bermaksud ia bergantung kepada asas undang-undang yang berlainan. Sila periksa maklumat di bawah untuk memahami cara kami mengguna jenis Cookies yang berbeza untuk memenuhi tujuan berlainan.

PEMPROSESAN

“REQUIRED” – fungsi laman dan operasi perniagaan.

Kami mengguna “Required Cookies” untuk mengoperasikan laman kami. Ini termasuk penyimpanan pengenalpasti unik untuk menguruskan dan mengenalpasti anda sebagai pelawat unik ke laman kami, untuk memberi anda perkhidmatan yang konsisten dan tepat. Ini termasuk memastikan bahawa kami mengingati produk yang anda telah tempah dalam kart, atau pilihan bahasa anda. Cookies ini disimpan utuk tempoh sesi pelayaran anda. Tanpa Cookies ini, anda tidak akan dapat melihat laman kami dengan sempurna.

PEMPROSESAN

“FUNCTIONAL” – penambahbaikkan laman web dan prestasi

Kami mengguna “Functional Cookies” untuk sentiasa menambahbaik laman web kami. Ini termasuk mengguna data yang kami mengumpul daripada anda untuk membuat berikut:

  • Analitik laman web — berdasarkan tingkah laku pelayaran anda, kami akan menganalisis data untuk menambahbaik fungsi dan reka bentuk laman kami.
  • Kadar tindak balas iklan— berdasarkan cara anda melayari laman kami, kami akan mengukur kadar tindak balas iklan dengan menganalisis kadar click-through untuk menambahbaik keberkesanan iklan yang dibeli daripada laman external kepada kami.
  • Jejakan bersekutu— Kami perlu memberi rakan sekutu pemasaran kami, atau pembekal perkhidmatan kami maklumat tertentu jika anda melayari laman web kami, dan membeli produk, melalui layaran ke laman mereka. Ini adalah diperlukan kerana kami mungkin perlu membayar fi kepada mereka bagi perkhidmatan tersebut. Untuk tujuan ini, kami akan berkongsi maklumat tentang layaran anda, termasuk produk yang anda beli.
  • Pengurusan ralat — Kami mengukur ralat yang terdapat pada laman web, untuk memastikan kami membaiki pepijat atau sebarang isu dengan secepat mungkin.
  • Pengujian reka bentuk — Kami perlu mengguna pengujian A/B atau pengujian multivarian, untuk memastikan penglihatan dan rasa yang konsisten adalah dikekalkan untuk pengguna laman dalam sesi semasa dan kemudian.

PEMPROSESAN

“MARKETING”

Kami mengguna “Marketing Cookies” yang dibekal oleh rakan pengiklanan kami untuk memastikan mesej iklan kami yang disasarkan kepada anda pada masa dan tempat yang sesuai. Cookies ini walaupun berterusan tetapi mempunyai had masa. Cookies ini mempunyai kunci unik untuk membezakan tingkah laku setiap individu pengguna. Kami juga menggunakan Cookies in untuk mengehadkan kekerapan pengguna melihat iklan tertentu pada laman web dan untuk mengukurkan keberkesanan kempen tertentu. Identifier yang disimpan oleh Cookies tersebut adalah diberi oleh rakan kongsi kami. Kami tidak menggunakan identifier yang sama dalam sistem kami sendiri. Kami juga menggunakan Cookies untuk mensasarkan iklan yang relevan ke geo-lokasi semasa anda, sebagai contoh memaklumkan anda mengenai kedai terdekat yang sedang menjual produk yang anda tengah layari.

KATEGORI DATA PERIBADI

Maklumat Peranti Mudah Alih

Maklumat Lokasi

Maklumat Tingkah laku dan Profil: ini dikumpul dengan memerhati tingkah laku pelayaran anda

Maklumat Keutamaan (jika tersedia kepada adidas)

Maklumat Pelayaran

KATEGORI PENERIMA

Pengguna Data adidas

Pembekal pentadbiran sokongan laman

Pembekal perkhidmatan perundingan perniagaan

Pembekal penyelesaian analitik data

Rakan agensi pengiklanan

Platform media sosial

Pembekal perkhidmatan sasaran pemasaran

Anda boleh menukar tetapan pelayar anda untuk memadam atau menghalang Cookies tertentu daripada disimpan dalam komputer atau peranti mudah alih anda tanpa persetujuan nyata anda. Bahagian ‘bantuan’ dalam pelayar anda seharusnya memberikan maklumat mengenai cara untuk mengurus tetapan Cookie anda.

Tahui cara ini berfungsi di pelayar anda di sini:

Internet Explorer: https://support.microsoft.com/help/17442/windows-internet-explorer-delete-manage-cookies

Mozilla Firefox: http://support.mozilla.com/en-US/kb/Cookies

Google Chrome: http://www.google.com/support/chrome/bin/answer.py?hl=en&answer=95647

Safari: http://support.apple.com/kb/PH5042

Opera: http://www.opera.com/browser/tutorials/security/privacy/

Adobe (flash cookies): http://www.adobe.com/privacy/policies/flash-player.html

Aplikasi Google Chrome : https://support.google.com/accounts/answer/61416?co=GENIE.Platform%3DAndroid&hl=en

Laman web ini juga akan bantu anda memahami dengan lebih lanjut tentang cara pengiklanan berdasarkan Cookie dilakukan dan cara anda boleh mengurus tetapan Cookie anda :

http://www.aboutads.info/choices

http://www.youronlinechoices.eu/

Inisiatif halaman keluar Network Advertising: http://optout.networkadvertising.org/?c=1

Anda boleh mendapat maklumat selanjut mengenai undang-undang yang mengawal penggunaan “Cookies” di sini: http://ec.europa.eu/ipg/basics/legal/cookies/index_en.htm

XIX. KANDUNGAN YANG DIJANA PENGGUNA (UGC) PENGAMBILAN DARIPADA MEDIA SOSIAL

PEMPROSESAN

Kami mempelawa anda untuk memberi imej anda kepada kami melalui platform media sosial dengan mengikuti arahan yang khusus seperti “#yesadidas”. Kami akan menggunakan imej yang anda berikan untuk kempen komunikasi kami. Kami akan mendapatkan hak kepada imej anda melalui perjanjian perlesenan dalam bentuk terma-terma dan syarat-syarat kami. Dengan menghantarkan imej anda melalui platform media sosial kepada kami, anda akan setuju kepada penggunaan imej anda seperti yang diterangkan dalam perjanjian perlesenan.

KATEGORI DATA PERIBADI

Maklumat Identiti: pemegang media sosial anda

Maklumat Komuniti: imej, video, komen, rakaman suara dan fail lain yang diberi melalui platform media sosial yang mempromosikan adidas

Maklumat Media Sosial

Imej dan Rakaman

Pendapat Peribadi dan Data Peribadi Sensitif

KATEGORI PENERIMA

Pengguna Data adidas

Rakan acara (di mana terpakai)

Rakan sokongan UGC

Rakan agensi pengiklanan

Platform media sosial

Pembekal penyelesaian IT cloud (di mana terpakai)

XX. TEKANAN PEMBERITAHUAN (KOMUNIKASI DALAM APLIKASI)

PEMPROSESAN

Apabila anda menggunakan aplikasi adidas, kami menggunakan pemberitahuan push dalam aplikasi ini untuk berkomunikasi dengan anda untuk tujuan yang dinyatakan dalam Dasar ini. Ini termasuk maklumat yang berkaitan dengan tujuan berdasarkan pelaksanaan kontrak (seperti pembelian anda). Anda boleh mematikan pemberitahuan push anda pada bila-bila masa dengan menggunakan “Tetapan” dalam peranti mudah alih anda. Walaubagaimanapun, jika anda mematikan pemberitahuan push, kami mungkin perlu menghubungi anda melalui emel untuk mesej yang penting berkaitan dengan pembelian anda.

KATEGORI DATA PERIBADI

Maklumat Peranti Mudah Alih

KATEGORI PENERIMA

Pengguna Data adidas

Melainkan dinyatakan di sebaliknya, maklumat yang diminta adalah perlu untuk kami. Jika anda tidak memberi kami semua maklumat seperti yang diminta dan/atau tidak membenar kami memproses maklumat tersebut sewajarnya, kami tidak akan dapat menyimpan rekod maklumat lengkap anda, dengan itu akan menjejaskan keupayaan kami untuk mencapai tujuan yang dinyatakan di atas.


6. Apa adidas lakukan apabila kami memindahkan Data Peribadi anda ke luar Malaysia?

Bergantung kepada aktiviti pemprosesan Data Peribadi, Data Peribadi anda akan dikongsi dengan “Kategori Penerima” yang berbeza, sebahagian daripadanya mungkin terletak di luar Malaysia. Dengan meneruskan akses, penggunaan dan interaksi anda melalui Platform adidas dan/atau penyertaan dalam mana-mana acara atau tinjauan kami, anda dengan ini membenarkan kami memindahkan Data Peribadi anda ke lokasi di luar negara.Kami juga akan mengambil segala langkah berjaga-jaga yang munasabah dan menjalan segala usaha yang wajar untuk memastikan bahawa Data Peribadi anda tidak akan diproses dengan melanggar PDPA.


7. Bagaimana kami menjamin Data Peribadi anda?

Kami melaksanakan langkah teknikal dan organisasi yang sesuai untuk menangani risiko sepadan dengan penggunaan kami terhadap Data Peribadi anda, termasuk kehilangan, pengubahan, atau akses tanpa kebenaran ke Data Peribadi anda, dan menggalakkan anda melaksanakan hak anda. Kami memerlukan pembekal perkhidmatan kami untuk melakukan yang sama melalui perjanjian kontraktual. Walau bagaimanapun, anda harus berwaspada bahawa sebarang penghantaran Data Peribadi anda melalui internet adalah risiko anda sendiri.


8. Apakah hak anda dan bagaimana anda melaksanakannya?

Di bawah PDPA, anda mempunyai hak yang disenaraikan dan dijelaskan di bawah. Kami juga menyediakan anda arahan mengenai cara untuk melaksanakan setiap hak. Kami perlu mengesahkan identiti anda sebelum kami mengendalikan permintaan anda. Apabila kami menolak permintaan anda kerana alasan undang-undang, kami akan memberitahu anda sebabnya.

Untuk semua pertanyaan mengenai privasi dan Data Peribadi, sila hubungi kami di bawah bahagian “PERKHIDMATAN PELANGGAN” (www.adidas.com.my/en/help/sea-contact/contact-us).

Sila berunding dengan pihak berkuasa tempatan anda mengenai hak-hak anda dibawah PDPA dan untuk memahami maksud hak-hak ini.

HAK ANDA

BAGAIMANA MELAKSANAKAN HAK ANDA

Mendapat satu salinan Data Peribadi anda

Anda mempunyai hak untuk mendapat sesalinan Data Perbadi anda, jika ia tidak mempunyai kesan negatif terhadap orang lain.

Hubungi Perkhidmatan Pelanggan untuk sokongan.

Alasan: Pengendalian Privasi dan Data.

Subjek: Satu salinan Data Peribadi saya.

Akses kepada maklumat mengenai Data Peribadi anda

Anda mempunyai hak untuk mengetahui sama ada kami mengguna Data Peribadi anda, serta maklumat berikut: a) kenapa kami mempunyai Data Peribadi anda; b) apa kategori data yang kami mempunyai; c) apa kami lakukan dengan Data Peribadi anda; d) siapa yang mempunyai akses kepada Data Peribadi anda (mana mereka berada); e) ke mana Data Peribadi anda mungkin dipindahkan; f) berapa lama kami menyimpan Data Peribadi anda; g) sekiranya anda tidak memberi Data Peribadi anda secara langsung kepada kami, bagaimana kami mendapatkannya; h) hak anda di bawah undang-undang terpakai dan sama ada anda boleh menyekat pemprosesan; dan i) jika kami menggunakan Data Peribadi untuk mana pembuatan keputusan secara automatik; and j) dalam kes tertentu, anda mempunyai hak untuk mengetahui bagaimana perbuatan keputusan automaik kami berfungsi, jika keputusan tersebut memberi kesan ketara kepada anda.

Sila periksa Dasar Privasi adidas.

Jika anda mempunyai sebarang soalan mengenai Dasar Privasi, sila hubungi Kumpulan Privasi adidas

Pastikan Data Peribadi anda adalah betul

Anda mempunyai hak untuk memastikan kami menggunakan maklumat yang tepat mengenai anda.

Log masuk ke akaun anda dan membuat pembetulan sendiri; atau

Hubungi Perkhidmatan Pelanggan untuk sokongan.

Alasan: Pengendalian Privasi dan Data.

Memadamkan Data Peribadi anda

Anda mempunyai hak untuk meminta kami memadamkan Data Peribadi anda jika: a) kami tidak lagi memerlukannya untuk tujuan khas, sebagai contoh, untuk kontrak atau keperluan undang-undang; atau b) anda menarik balik persetujuan anda sekiranya kami meminta persetujuan anda apabila kami mengumpul Data Peribadi anda.

Log masuk ke akaun anda dan membuat pembetulan sendiri; atau

Hubungi Perkhidmatan Pelanggan untuk sokongan.

Alasan: Pengendalian Privasi dan Data.

Menyekat bagaimana kami menggunakan Data Peribadi anda

Anda mempunyai hak untuk memberhentikan kami daripada memproses Data Peribadi anda jika pemprosesan Data Peribadi menyebabkan atau mungkin menyebabkan kerosakan yang substansial atau kesusahan yang substansial kepada anda dan kerosakan atau kesusahan adalah atau akan menjadi tidak wajar.

Log masuk ke akaun anda dan membuat pembetulan sendiri; atau

Hubungi Perkhidmatan Pelanggan untuk sokongan.

Alasan: Pengendalian Privasi dan Data.

Subjek: Privasi – menyekat pemprosesan

Menarik balik persetujuan anda

Apabila kami menggunakan Data Peribadi anda berdasarkan persetujuan anda, anda mempunyai hak untuk ubah fikiran anda dan menarik balik persetujuan anda pada bila-bila masa.

Berhenti langganan dari surat berita kami:

Tekan ‘hentikan langganan’ pada bahagian bawah surat berita atau emel pemasaran yang anda hendak berhenti melanggan; atau kemaskini pilihan komunikasi dalam akaun anda jika anda mempunyai satu.

Jika ada sebarang isu teknikal:

Hubungi Perkhidmatan Pelanggan untuk sokongan.

Alasan: Pengendalian Privasi dan Data.

Subjek: hentikan langganan saya daripada e-mel

Menarik balik persetujuan lain:

Hubungi kami untuk sokongan.

Subjek: Privasi – Menarik balik Privasi Saya

Memfailkan aduan dengan pihak berkuasa kawal selia perlindungan data tempatan anda

Jika anda tidak puas dengan cara kami mengendalikan Data Peribadi anda, atau cara kami respon kepada hak anda yang disediakan di sini, anda mempunyai hak untuk membuat aduan terhadap kami dengan pihak berkuasa penyeliaan perlindungan data tempatan anda.

Hubungi pihak berkuasa penyeliaan perlindungan data tempatan anda



9. Pertanyaan, Aduan, dan Sokongan – siapa dan bagaimana ada boleh hubungi mereka?

Perkhidmatan Pelanggan adidas

Tanya Perkhidmatan Pelanggan: https://www.adidas.com.au/contact.html

Kumpulan Privasi dan Pegawai Perlindungan Data adidas

my.pdpo@adidas.com

adidas (Malaysia) Sdn. Bhd. 199401034635 (320318-A)

19-1, Nucleus Tower

No. 10, Jalan P JU 7 /6

Mutiara Damansara

47800 Petaling Jaya

Malaysia



10. Pengemaskinian dan Notifikasi Mengenai Pengemaskinian

Kami memeriksa dan mengemaskini Dasar Privasi dari semasa ke semasa untuk mencerminkan sebarang perubahan hasil daripada operasi perniagaan kami. Anda boleh sentiasa menyemak tarikh Dasar Privasi untuk mengetahui tarikh terakhir kami membuat sebarang perubahan. Kami akan memaklumkan anda apabila kami membuat perubahan besar yang anda mesti mengetahuinya.



11. Penerima Data adidas

Di mana Data Peribadi anda mungkin digunakan oleh Pengguna Data bukan adidas melalui Platform adidas, aplikasi atau di tempat lain untuk tujuan mereka sendiri, sila merujuk kepada notis privasi Pengguna Data bukan adidas untuk maklumat lanjut mengenai cara mereka mengendalikan Data Peribadi anda.



12. Percanggahan

Sekiranya terdapat sebarang percanggahan di antara Dasar Privasi versi Bahasa Inggeris dan versi Bahasa Malaysia, Dasar Privasi versi Bahasa Inggeris akan diutamakan.

Lampiran A - Kedai-kedai Yang Tidak Dikendalikan Oleh adidas

Bandar

Kedai

Alamat

Kuala Lumpur

adidas Performance Store Publika

Lot 14 & 15, Level G2, Publika Shopping Gallery, Solaris Dutamas, Jalan Dutamas 1, 50480 Kuala Lumpur

Klang

adidas Performance Store AEON Bukit Tinggi

Lot G63, AEON Mall Bukit Tinggi, No. 1, Jalan Persiaran Batu Nilam 1/KS 6, Bandar Bukit Tinggi, 41200, Klang, Selangor

Seremban

adidas Performance Store AEON Seremban 2

Lot G05, Ground Floor, AEON Mall Seremban 2,Persiaran S2 B1, 70300 Seremban, Negeri Sembilan

Johor Bahru

adidas Peformance Store AEON Tebrau City

Lot F107, First Floor, AEON Mall Tebrau City, No. 1, Jalan Desa Tebrau, Taman Desa Tebrau, 81100 Johor Bahru, Johor

Shah Alam

adidas Performance Store Central i-City

Lot L2-11, Central I City, Persiaran Multimedia, Seksyen 7, I City, 40000, Shah Alam, Selangor

Kuantan

adidas Performance Store East Coast Mall

Lot GF-11, Ground Floor, East Coast Mall, Jalan Putra Square 6, Putra Square, 25200 Kuantan, Pahang.

Georgetown

adidas Performance Store Gurney Plaza

Lot 170-01-75, 1st Floor, Plaza Gurney, Persiaran Gurney, 10250 Pulau Pinang

Kuala Lumpur

adidas Performance Store MyTOWN

Lot G-043 & 043A, Ground Floor, MyTOWN Shopping Centre,Taman Maluri, Cheras, 55100 Kuala Lumpur.

Johor Bahru

adidas Performance Store Paradigm Mall JB

Lot 4F-69 & 4F-70, Paradigm Mall Johor Bahru, Jalan Skudai, 81200 Johor Bahru, Johor.

Seberang Jaya

adidas Performance Store Sunway Carnival

UG-29 & UG-30,Upper Ground Floor, Sunway Carnival Mall,Jalan Todak, Pusat Bandar Seberang Jaya, 14400 Pulau Pinang

Johor Bahru

adidas Performance Store South Key

T-058, 3rd Floor, The Mall Mid Valley South Key, Persiaran South Key, 80150 Johor Bahru, Johor

Alor Setar

adidas Performance Store Aman Central

G-08, 13 & 13A, Aman Central, Lebuhraya Darulaman, 05100, Alor Setar, Kedah

Georgetown

adidas Orginals Store Gurney Plaza

170-G-66, Ground Floor, Plaza Gurney, Persiaran Gurney, 10250 Pulau Pinang.

Johor Bahru

adidas Originals Store South Key

G-024-01, Ground Floor, The Mall Mid Valley South Key, 1, Persiaran South Key, 80150 Johor Bahru, Johor

Kuala Lumpur

adidas Kids Store Suria KLCC

Level 2, 226B, Suria KLCC, Kuala Lumpur City Centre, 50088, Kuala Lumpur

Petaling Jaya

adidas Performance Store Tropicana Gardens

G-12, Tropicana Gardens, Jalan PJU 3/21, Tropicana Indah, 47410, Petaling Jaya, Selangor

Putrajaya

adidas Kids Store IOI City Mall

L1-58, Level 1, IOI City Mall, Lebuh IRC, IOI Resort City, 62502 Putrajaya

Johor Bahru

adidas Originals Store Paradigm Mall JB

GF 73, Ground Floor, Paradigm Mall Johor Bahru, Jalan Skudai, 81200, Johor Bahru

Melaka

adidas Performance Store Dataran Pahlawan

LG BD-073, Dataran Pahlawan, Jalan Merdeka, Bandar Hilir, 75000 Melaka

Kuala Lumpur

adidas Kids Store Mid Valley Megamall

F-048, Mid Valley Megamall, 59, Mid Valley City, Jalan Syed Putra, 59200, Kuala Lumpur

Genting Highlands

adidas Performance Store Genting Sky Avenue

Lot T2B-16 & 17 Level T2B, Genting Sky Avenue, Genting Highlands Resort, 69000, Pahang

Genting Highlands

adidas Originals Store Genting Sky Avenue

Lot T2B-56, Level T2B, Genting Sky Avenue, Genting Highlands Resort, 69000, Pahang

Putrajaya

adidas Performance Store IOI City Mall

G40 & G41, Ground Floor, IOI City Mall, Lebuh IRC, IOI Resort City, 62502 Putrajaya

Bayan Lepas

adidas Performance Store Queensbay Mall

F-57, 58, 59 & 60, Queensbay Mall, Persiaran Bayan Indah, Bayan Lepas, 11900, Pulau Pinang

Kuala Lumpur

adidas Performance Store Pavilion Bukit Jalil

Lot 4.17.00, Level 4, Pavilion Bukit Jalil, Pusat Bandar, 2, Persiaran Jalil Utama, Bukit Jalil, 47000, Kuala Lumpur

Genting Highlands

adidas Kids Store Genting Sky Avenue

Lot T-2B-15, Level T2B, Sky Avenue, Genting Highlands Resort, 69000, Pahang

Senarai ini mungkin dikemas kini dari semasa ke semasa. Sila semak versi terkini Dasar Privasi di laman web kami untuk versi terkini.